eur:
392.47
usd:
365.57
bux:
66127.6
2024. április 26. péntek Ervin

Assange őrzése megcsapolta a Scotland Yard forrásait

Tízmillió fontba került eddig Julian Assange, a WikiLeaks kiszivárogtató oldal alapítójának a londoni ecuadori nagykövetségen - tájékoztatott a BBC brit közszolgálati média kedden.

Assange őrzésének költségeit a londoni LBC rádió adásában hozták nyilvánosságra, egy közérdekű adatigénylés eredményeként. Mint kiderült, 2012 óta, amikor is Assange a nagykövetségre menekült, tízmillió fontot áldozott a Scotland Yard a helyszín biztosítására.

Sir Bernarnd Hogan-Howe, a londoni főkapitányság vezetője úgy fogalmazott az LBC rádiónak adott interjújában, hogy Assange megfigyelése 2012 júniusa és 2015 februárja között "megcsapolta a forrásainkat". Jelenleg azon dolgoznak, hogy más módját találjanak Assange felügyeletének.

A rendőrfőnök kifejtette, hogy a közvetlen rendőrségi jelenlét 7,3 millió fontba került az akció első 28 hónapja során, míg a túlórák összege elérte az 1,8 millió fontot. A tízmilliósra becsült végösszeg maradék részét az elmúlt három hónap költségei teszik ki, így az őrzés nagyjából napi 10 ezer fontba kerül. A pénzt az Egyesült Királyság diplomáciai misszióinak védelmére szánt költségvetéséből vonták el.

Julian Assange-ot két svéd nő ellen elkövetett szexuális bántalmazás gyanúja miatt adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot a stockholmi hatóságok, ez alapján akarják letartóztatni a brit rendőrök. A férfi az elfogatóparancs elől menekült a nagykövetségre, amelynek területére nem léphetnek be a hatóságok. Ecuador szabat elvonulást kért Assange számára, amit London elutasított.

A WikiLeaks azáltal vált világszerte közismertté, hogy leközölt több mint 700 ezer titkos amerikai katonai és kormányzati iratot, amelyet egy Irakban szolgáló amerikai katona, Chelsea (korábban Bradley) Manning szolgáltatott ki a számára. Manningot 2013 augusztusban 35 évre ítélte a katonai bíróság.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×