eur:
393.09
usd:
367.24
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Újabb szankciókról döntenek az uniós külügyminiszterek

Újabb természetes és jogi személyek ellen rendelhetnek el vagyonbefagyasztást és beutazási tilalmat az Európai Unió külügyminiszterei hétfőn Brüsszelben.

Egy neve mellőzését kérő uniós diplomata rámutatott, hogy ettől eltekintve az Ukrajnával kapcsolatos tervezett vita a helyszínen zajló események folyamatos változása miatt "körvonalazatlan". A forrás szerint a diplomáciai csatornákon keresztül azzal próbálják jobb belátásra bírni Moszkvát, hogy ha nem tartja be a nemzetközi jogot és az eddigi megállapodásokat, akkor azzal kell szembesülnie, hogy az unió újabb, az orosz gazdaság teljes szektorait érintő büntetőintézkedéseket hoz, az Egyesült Államok pedig úgy dönthet, hogy felfegyverzi Ukrajnát.

Ez mindazonáltal a névtelenséget kérő forrás szerint csak a konfliktus további elmélyedéséhez vezethet. Emlékeztetett arra is, hogy Vlagyimir Putyin környezetében "fogynak a galambok, és egyre több a héja", ezért az orosz nukleáris fenyegetést sem kellene félvállról venni, hozzátéve ugyanakkor, hogy az amerikai fegyverszállítások lehetősége egyelőre valószínűleg csak a nyomásgyakorlás eszköze.

A diplomata szerint az Európai Unió a jövőben a szeptemberi, Oroszország, Ukrajna és a lázadók között kötött minszki megállapodás pontjain is túlléphet, mivel a hadszíntéren jelentősen megváltozott a helyzet, s köttethet egy "Minszk+" vagy "Minszk II." megállapodás.

Emellett a miniszterek az Afrikával fenntartott kapcsolatokról is elmélyült vitát folytatnak majd, amely során általános biztonsági kérdések mellett a nigériai Boko Haram jelentette fenyegetésről és az ottani választásokról, a Közép-afrikai Köztársaságban zajló válságról és Maliról is szó lesz.

A tárcavezetők a Jemenben kialakult állapotokat is áttekintik, valamint a terrorizmus elleni küzdelemről is ismételten eszmecserét folytatnak majd Gilles de Kerchove-val, az EU terrorizmus ellenes koordinátorával.

Brüsszeli diplomáciai források a Reuters hírügynökséggel pénteken azt közölték, hogy az Európai Unió külügyminiszterei jövő hétfőn az ukrajnai válság ügyében újabb szankciókat hagynak jóvá, s az érintettek között Anatolij Antonov orosz védelmi miniszterhelyettes a legmagasabb rangú.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×