INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Újabb szankciókról döntenek az uniós külügyminiszterek

InfoRádió / MTI
Újabb természetes és jogi személyek ellen rendelhetnek el vagyonbefagyasztást és beutazási tilalmat az Európai Unió külügyminiszterei hétfőn Brüsszelben.

Egy neve mellőzését kérő uniós diplomata rámutatott, hogy ettől eltekintve az Ukrajnával kapcsolatos tervezett vita a helyszínen zajló események folyamatos változása miatt "körvonalazatlan". A forrás szerint a diplomáciai csatornákon keresztül azzal próbálják jobb belátásra bírni Moszkvát, hogy ha nem tartja be a nemzetközi jogot és az eddigi megállapodásokat, akkor azzal kell szembesülnie, hogy az unió újabb, az orosz gazdaság teljes szektorait érintő büntetőintézkedéseket hoz, az Egyesült Államok pedig úgy dönthet, hogy felfegyverzi Ukrajnát.

Ez mindazonáltal a névtelenséget kérő forrás szerint csak a konfliktus további elmélyedéséhez vezethet. Emlékeztetett arra is, hogy Vlagyimir Putyin környezetében "fogynak a galambok, és egyre több a héja", ezért az orosz nukleáris fenyegetést sem kellene félvállról venni, hozzátéve ugyanakkor, hogy az amerikai fegyverszállítások lehetősége egyelőre valószínűleg csak a nyomásgyakorlás eszköze.

A diplomata szerint az Európai Unió a jövőben a szeptemberi, Oroszország, Ukrajna és a lázadók között kötött minszki megállapodás pontjain is túlléphet, mivel a hadszíntéren jelentősen megváltozott a helyzet, s köttethet egy "Minszk+" vagy "Minszk II." megállapodás.

Emellett a miniszterek az Afrikával fenntartott kapcsolatokról is elmélyült vitát folytatnak majd, amely során általános biztonsági kérdések mellett a nigériai Boko Haram jelentette fenyegetésről és az ottani választásokról, a Közép-afrikai Köztársaságban zajló válságról és Maliról is szó lesz.

A tárcavezetők a Jemenben kialakult állapotokat is áttekintik, valamint a terrorizmus elleni küzdelemről is ismételten eszmecserét folytatnak majd Gilles de Kerchove-val, az EU terrorizmus ellenes koordinátorával.

Brüsszeli diplomáciai források a Reuters hírügynökséggel pénteken azt közölték, hogy az Európai Unió külügyminiszterei jövő hétfőn az ukrajnai válság ügyében újabb szankciókat hagynak jóvá, s az érintettek között Anatolij Antonov orosz védelmi miniszterhelyettes a legmagasabb rangú.

A címlapról ajánljuk