eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Horvát önkéntesek is harcolnak Ukrajnában

Horvát önkéntesek csatlakoztak az ukrán Azov elit zászlóaljhoz, hogy az orosz megszállók ellen harcoljanak Ukrajnában - írta a Vecernji List című zágrábi lap hétfőn.

A horvát önkéntes katonák még január 28-án hagyták el az országot, távozásukról viszont csak a hétvégén értesült a sajtó.

A külügyminisztérium szóvivője közölte, nincs hivatalos információjuk arról, kik alkotják az egységet, és hova tartanak, így nyilatkozni sem tudnak az ügyben.

A Sloboda.hr internetes portálnak a csoport vezetője, S. Denis azt mondta, azért mennek, hogy segítsék az ukrán hadsereget az ország keleti felében zajló harcokban.

Kijelentette: ideológiai megfontolásból döntöttek úgy, hogy az ukránok mellé állnak. Hozzátette: azért, mert Oroszország nyíltan agressziót követ el Ukrajna ellen, olyasmit, mint amit Horvátország is átélt 1991-ben.

A valamivel több, mint húszfős csoportot az 1991-1995 közötti délszláv háború tapasztalt horvát veteránjai alkotják, kivéve két húszéves fiatalt.

A Vecernji List arról cikkezett, hogy az önkéntesekről szóló hírek megosztották a közvéleményt. Egyesek szimpatizálnak a zsoldosokkal, mert Horvátországba is sok külföldi jött harcolni a délszláv háborúban, ami nagy segítség volt az ország függetlenségének kivívásában (Ukrajna az elsők között ismerte el Horvátországot még 1991. december 11-én). Mások viszont elítélik azt, hogy horvát állampolgárok külföldi harctereken háborúzzanak, legyen az Szíriában, vagy Ukrajnában - írta a lap.

Az MTI korábban már hírt adott arról, hogy szerb önkéntesek is bekapcsolódtak az Ukrajnában zajló harcokba, de ők az oroszbarát erők oldalán. Így könnyen megtörténhet, hogy a közeljövőben a horvát katonák ismét szerb nemzetiségű fegyveresekkel találják magukat szemben a harctéren.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×