INFORÁDIÓ
2022. május 28. szombat
Csanád, Emil

Szigorítják a korrupció-ellenes törvényeket Olaszországban

InfoRádió / MTI

Új korrupció-ellenes törvénycsomagot vett napirendre a Matteo Renzi vezette kormány pénteki ülésén, néhány nappal azután, hogy mintegy negyven vállalkozót és politikust tartóztattak le Rómában korrupció és bűnszövetkezetben való részvétel gyanújával.

Az ügyészség szerint az olasz főváros közhivatalait behálózó maffia eurómilliókat tulajdonított el. Legutóbb a római köztisztasági hivatal által szerződtetett szövetkezetek két vezetőjét tartóztatták le. Velük együtt 39-re nőtt a december eleje óta börtönbe került politikusok és vállalkozók száma. Vannak közöttük a korábbi és jelenlegi önkormányzat tagjai, a római köztisztasági hivatal és más városi tulajdonban lévő vállalatok menedzserei. További száz személy ellen vizsgálatot indítottak, közöttük Gianni Alemanno volt főpolgármesterrel szemben, aki 2013-ig vezette Rómát.

Az ügyészség szerint a római maffia irányította a közbeszerzési pályázatok elosztását az olasz főváros egész területén a hulladékbegyűjtéstől, a piacok és zöldterületek tisztításáig, valamint a menekülteket befogadó állomások működtetéséig. A korrupciós hálózatot a hatóságok szerint a szintén letartóztatott Massimo Carminati - egykori terrorista és a Rómát a nyolcvanas években terrorizáló Magliana-banda volt tagja - tartotta kézben. A hatóságok a Carminati vezette római maffia mögött a 'ndrangheta dél-olasz bűnszervezetet sejtik.

Matteo Renzi miniszterelnök bejelentette, hogy a pénteki kormányülésen korrupció-ellenes csomagot fogadnak el. A tervek között szerepel a korrupcióért jelenleg kiszabható négy év börtön hat évre való emelése, az elévülési idő meghosszabbítása, valamint a korrupcióért elítéltek kötelezése arra, hogy az eltulajdonított vagyont teljes egészében fizessék vissza.

A címlapról ajánljuk

Megszólalt a Mol

A kormány csütörtök este kihirdette azt a rendeletet, amely tiltja a 480 forintos literenként tankolást...
×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018