eur:
392.37
usd:
365.46
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Terrorveszélyre figyelmeztetnek az amerikai hatóságok

Az al-Kaida terrorhálózat egyik szíriai sejtje általi fenyegetés miatt figyelmeztetést adott ki kedden az amerikai belbiztonsági minisztérium.

Marsha Catron, az Egyesült Államok határain belüli és kívüli terrorcselekmények megelőzéséért felelős tárca szóvivője közölte, hogy a minisztérium és a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) a fennálló veszély miatt riasztotta az állami, a helyi és a szövetségi rendfenntartó szerveket. Catron szerint a legújabb hírszerzési információk arra utalnak, hogy a Szíriában tevékenykedő al-Kaida vezetői közel vannak az Európában vagy az Egyesült Államokban végrehajtandó támadás kivitelezési szakaszához.

Korábban hasonló bejelentést tett a Pentagonban William Maywille tábornok, a vezérkar egyik magas rangú vezetője. Azt mondta, hogy az al-Kaida terrorhálózathoz köthető, Horaszan nevű csoportról van szó, amely nyugati, s talán amerikai célpontok elleni támadás szervezésének utolsó szakaszában volt. A tábornok szerint az amerikai légierő megsemmisítette a terrorsejtet a Szíriában keddre virradóra végrehajtott légicsapásokban.

A Központ Hírszerző Ügynökség (CIA) szerint a Horaszan parancsnoka az al-Kaida egyik vezetője, egy bizonyos Mohszin al-Fadli, aki Oszama bin Laden, a terrorhálózat néhai első számú vezetőjének legbelső köréhez tartozott, és tudott a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrorcselekmények előkészületeiről.

Egy amerikai illetékes szerint részben a szervezet küszöbön álló terrortámadása miatt kezdődtek meg kedd hajnalban az Egyesült Államok vezette katonai koalíció légi támadásai Szíriában. Az amerikaiak egyik célja éppen Fadli megölése lehetett. A közösségi portálokon megjelentek ugyan az iszlamisták gyászoló feljegyzései, de a terrorsejt vezetőjének halálát más forrásból egyelőre nem erősítették meg, és nem tudni, hogy a Szíria északnyugati részén végrehajtott bombázások több tucat halottja között van-e Fadli is.

A Horaszan az afganisztáni és pakisztáni fegyveres konfliktusokban megedződött iszlamistákból áll, és az iszlám kalifátus megteremtéséért harcoló IÁ-val szemben egyetlen célja az amerikai és európai célpontok elleni merényletek végrehajtása. A szélsőségesek a szíriai zűrzavart kihasználva, ott szervezik külföldi támadásaikat, állították össze pokolgépeiket és nyugati zsoldosokat verbuválnak külföldi támadásaikhoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×