Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A donyecki szakadárok elutasítják az ukrajnai parlamenti választások megrendezését

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A "donyecki népköztársaság" területén nem tartják meg az október 26-ra kitűzött ukrajnai előre hozott parlamenti választásokat - közölte szerdán Andrij Purgin, az egyoldalúan kikiáltott államalakulat "miniszterelnök-helyettese".

"Nem vesszük figyelembe az (ukrajnai) legfelsőbb tanácsi választásokat" - nyomatékosította Purgin. Elmondta, hogy az év végéig a "donyecki népköztársaságban" saját választásokat fognak rendezni, de ezek időpontját még nem tűzték ki, mert még el kell fogadni a választási törvényt. Hozzátette, hogy a tervezett választásokon a "köztársasági" parlamentet és valószínűleg a helyi önkormányzati szerveket fogják megválasztani.

Az ukrán parlament (Legfelsőbb Tanács) keddi zárt ülésén elfogadta a Donyeck és Luhanszk megye egyes területeinek különleges jogállásáról, valamint a kelet-ukrajnai szakadároknak nyújtandó amnesztiáról szóló törvényjavaslatot, amelyeket Petro Porosenko államfő nyújtott be. A törvény összhangban van a Minszkben, szeptember 5-én Ukrajna, Oroszország, az EBESZ és a kelet-ukrajnai felkelők között létrejött, a tűzszünet életbe léptetéséről is rendelkező 12 pontos megállapodással.

Az ukrán parlament által kedden elfogadott törvény december 7-re tűzte ki a két kelet-ukrajnai szakadár megyében rendezendő helyhatósági választások időpontját.