Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Irán nem akar háborúzni

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Irán nem akar háborút, és azt szeretné, ha a Közel-Keletet "a nép akarata irányítaná" - jelentette ki egy amerikai hírcsatornán csütörtökön sugárzott interjúban Haszan Róháni iráni elnök.

Az NBC Newsnak adott interjú néhány nappal azelőtt került adásba, hogy Róháni nagy érdeklődéssel várt beszédet fog mondani az ENSZ Közgyűlés ülésszakának jövő héten kezdődő általános vitájában, kedden New Yorkban.

Róhánit Izraelről kérdezték, amikor azt mondta: "azt szeretnénk, ha ezt a térséget a nép akarata irányítaná, hiszünk a szavazóurnákban, nem akarunk háborút senkivel, a régió országaival békében és barátságban akarunk élni".

Arról is beszélt, hogy kormánya soha, semmilyen körülmények között nem fejleszt ki atomfegyvert, egyúttal elmondta, teljes körű felhatalmazása van arra, hogy megállapodást kössön a Nyugattal a nukleáris kérdésekben.

Néhány kérdést azonban megválaszolatlanul hagyott, különösen az Izraellel kapcsolatos iráni álláspontot illetően. A perzsa állam előző elnöke, Mahmúd Ahmadinezsád tagadta a holokausztot, Róháni az ezzel kapcsolatos kérdésekre nem volt hajlandó válaszolni, csak ennyit mondott: "Iránnak csak az a fontos, hogy a térség országai és népei közelebb kerüljenek egymáshoz, és elejét vegyék az erőszaknak és az igazságtalanságnak".

Az NBC News műsorában az iráni elnök azon meggyőződésének is hangot adott, hogy "a nemzeti identitás védelme érdekében" lehetővé kell tenni, hogy az iráni nép szabadon hozzáférjen az információhoz az interneten.

A "közeljövőben" létre fogják hozni az "állampolgári jogok bizottságát" - mondta Róháni, hozzátéve: a cenzúra kérdésének "az erkölcseinken" kell alapulnia.

Róháni hangoztatta: "Azt akarjuk, hogy az emberek a magánéletükben teljesen szabadok legyenek. A mai világban a szabad gondolkodás, az információhoz való hozzáférés, és a szabad párbeszéd jogában áll minden embernek, az iráni népet is beleértve."