eur:
392.37
usd:
365.46
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Európai Unió: stílusváltásra van szükség

Másfajta európai választási kampányra kell felkészülni 2014-ben, mint a korábban, és ha a kormányok és az uniós intézmények nem tudják számukra fontos üzenetekkel megszólítani a szavazókat, akkor az egyszerű érvekkel operáló szélsőséges, sokszor EU-ellenes pártok tarolni fognak - figyelmeztetett Győri Enikő az európai ügyi miniszterek vilniusi találkozóján.

A litván EU-elnökség is átvette azt a megelőző, ír EU-elnökségi gyakorlatot, hogy az európai ügyi miniszterek informális találkozóján intézményi kérdést javasolt megvitatásra. Az augusztus 29-30-i vilniusi ülésen az Európai Parlament helyzetének és a többi uniós intézményhez fűződő viszonyának - elnökség által javasolt - értékeléséhez a jövő tavasszal esedékes európai parlamenti választás adta az apropót. Ez utóbbi szele szakértők és diplomaták szerint már az idei első félévben is érezhető volt, midőn az EP-képviselők növekvő tábora láthatóan a leendő választásokra is figyelve alakította érveit az EP elé kerülő ügyekben, nem egyszer a képviselőtestület meglévő mandátumát is feszegető követelésekkel, feltételekkel állva elő.

Mindez általános vélemények szerint a következő hónapokban egyre jellemzőbbé válik majd, miközben a jelenség maga érthető módon sokszor megterheli az EP és a többi uniós intézmény - mindenekelőtt a tagországok kormányait megjelenítő EU Tanács - viszonyát. A mostani vilniusi eszmecsere egy részére a litván elnökség éppen ezért parlamenti képviselőket is meghívott.

Győri Enikő az ülés után a BruxInfónak elmondta: felszólalásában emlékeztetett arra, hogy a válság érezhetően rányomja a bélyegét a küszöbönálló választási kampányra. Az a furcsa kettősség áll fenn, hogy miközben az emberek egyre nagyobb aránya mind inkább elutasító az Európai Unióval szemben - különösen a déli tagországokban, de például Magyarországon is -, addig egy hasonlóan nagy hányad a problémák megoldásában éppen az EU-tól is várná a megoldást, vagy annak elősegítését. Mindez, valamint a meglévő eredmények megfelelő kommunikálása alapot adhat ahhoz, hogy a hátralevő időben eredményes legyen a választópolgárok "európai" megszólítása. Ha erre nem kerül sor, akkor azok a körök, amelyek egyszerű kérdéseket tesznek fel, és ezekre többnyire erősen leegyszerűsített válaszokat adnak, a kampányban tényleges társadalmi befolyásokat meghaladó hatást érhetnek el. "Ne engedjük át a terepet a szélsőségeseknek!" - intette ennek kapcsán az ülés résztvevőit a magyar EU ügyi államtitkár.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×