eur:
389.43
usd:
361.5
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Állami pénz a Kalózpártnak a választási sikerért

Szép összegű pénzbeli állami támogatásokat is hoz a cseh pártok kasszájába egy-egy választási siker. Miután a Cseh Kalózpárt, a Zöldek Pártja és az Ostravak Mozgalom is szerzett egy-egy szenátori helyet a felsőházban, jövőre nekik is jár a 855 ezer koronás éves támogatás.

Az ellenzéki Cseh Szociáldemokrata Párt (CSSD) például, miután a hét végi részleges szenátusi választáson 13 új felsőházi mandátumot szerzett és 46-ra növelte szenátorai számát, ezentúl évente 41 millió koronát kap majd ezért az államtól. Ez 5,99 millió koronával több, mint az előző kétéves ciklusban. A 81 tagú szenátus harmada - 27 mandátum - ugyanis kétévente újul meg.

A Polgári Demokratikus Párt (ODS) éves támogatása - miután a párt szenátorainak száma kilenccel, 15-re csökkent - 8,55 millióval, 12,83 millió koronára esik vissza.

Az államkassza is jól járt a választással. A következő időszakban évente 1,71 millió koronával csökken az ilyen irányú kiadása. Ez annak következménye, hogy ezúttal két független jelölt szerzett szenátori mandátumot, és a szabályok szerint ők nem kaphatnak támogatást.

Miután a Cseh Kalózpárt, a Zöldek Pártja és az Ostravak Mozgalom is szerzett egy-egy szenátori helyet a felsőházban, jövőre nekik is jár a 855 ezer koronás éves támogatás.

Az állam az elmúlt ciklusban évi 69,255 millió koronát fizetett a szenátori mandátumokért a pártoknak, ez az összes most 67,545 millió koronára csökken.

Hasonló módon kapnak a csehországi pártok és mozgalmak állami támogatást a képviselőházi és az önkormányzati választásokért is. A pártkasszákat ugyanakkor más forrású támogatások is feltölthetik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×