eur:
389.55
usd:
363.81
bux:
68081.74
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Népszavazás dönthet a skót függetlenségről

Edinburgh-ban arról írt alá egyezményt David Cameron brit miniszterelnök és Alex Salmond, Skócia főminisztere, hogy 2014 őszén népszavazás lesz a skót függetlenség kérdéséről. Erre a legújabb formula szerint csak nemmel vagy igennel lehet majd válaszolni. Az eredeti elképzelés értelmében azt is véleményezhették volna a szavazók, hogy ha nem kívánnak teljes elszakadást az Egyesült Királyságtól, akkor szeretnének-e nagyobb mértékű skót autonómiát.

Tavaly, a skóciai parlamenti választáson, nagyarányú győzelmet aratott Alex Salmond Skót Nemzeti Pártja, és a felhatalmazás birtokában most érvényesítheti mindig is hangoztatott célkitűzését, hogy népszavazás útján megpróbál lépést tenni a skót elszakadás felé.

Ahhoz, hogy a skót parlament kiírhassa a népszavazást, a brit kormány hozzájárulásához volt szükség, és ez hétfőn megtörtént.

A részleteket még nem dolgozták ki teljesen, a felteendő kérdés sincs szó szerinti pontossággal megfogalmazva. A lényeg természetesen az lenne, hogy benn kíván-e maradni Skócia népe az Egyesült Királyságban, vagy sem. Újdonság, hogy 2014-ben erről már a tizenhat és tizenhét évesek is szavazhatnak.

David Cameron brit miniszterelnök az egyezmény aláírása után ezt mondta: "A skót nép akarata iránti tiszteletem nem újkeletű. Tavaly többséget biztosítottak egy pártnak, amely népszavazást kívánt kiírni az elszakadás kérdéséről. Ezt most lehetővé tettem, és biztosítottam, hogy a népszavazás egyértelmű, törvényes és igazságos legyen. Nekem az a meggyőződésem, hogy Skócia számára az lenne jobb, ha az Egyesült Királyság része maradna, és az Egyesült Királyságnak is az, ha Skócia nem válna ki."

Alex Salmond skóciai főminiszter azt hangoztatta, hogy Skócia évszázadok óta nem állt ilyen fontos politikai döntés előtt. "Hiszek abban, hogy a népszavazás a skót függetlenség mellett fog dönteni. Utat nyit egy jobb gazdasági és társadalmi jövő irányában. Két évünk van ennek az igazát bizonyítani."

Szakértők szerint az a lényeg, hogy a brit miniszterelnök és a skót főminiszter egyetért a népszavazás szabályaiban, és így el fogja fogadni a végeredményt, bármiként dőljön is el. A közvélemény érdeklődve várja a skót nép akaratát jelző előzetes közvélemény-felmérések eredményeit.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×