eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Ahol a betegek érdeke miatt nem sztrájkolnak az orvosok

Németországban mégsem sztrájkolnak az orvosok. A saját rendelőt fenntartó orvosok érdekképviselete közölte, hogy a betegbiztosító pénztárak képviselőivel sikerült némileg közelíteni a nézeteket, ezért az október elejére tervezett következő tárgyalásig letesznek a sztrájkról.

Eredetileg hétfőn zárt ajtók várták volna a szakorvosi rendelésre készülő betegeket, de a tiltakozó akciót a hétvégén lefújták, abban a reményben, hogy a következő tárgyalási fordulón sikerül megállapodásra jutni, és nem akarták a gyakorlatilag ártatlan felet, a lakosságot kitenni egy rendkívül súlyos helyzetnek.

A saját rendelőt fenntartó orvosok érdekképviselete azt követően hirdetett sztrájkot, hogy az általa képviselt fül-orr-gégész orvosok, a sebészek, urológusok és bőrgyógyászok, valamint gyermekorvosok és szemészek többsége felháborodottan utasította vissza a betegbiztosítók által kilátásban helyezett honoráriumcsökkentést, és leszögezte, hogy az infláció emelkedése miatt 11 százalékos emelést követel.

A biztosítók szövetsége azt állítja, hogy 2011-ben összesen 33,3 milliárd euró honoráriumot utaltak át a saját praxist üzemeltető orvosoknak az elvégzett munka után. A szervezet szerint a költségek és az adózás után az orvosoknál megmaradó jövedelem 2007 és 2011 között 29 százalékkal, az országos átlagot jóval meghaladó mértékben emelkedett, és tavaly elérte a 134 ezer eurót, így a biztosítókkal szerződésben álló orvosok a munkavállalók egyik legjobban fizetett csoportját alkotják Németországban. Az orvosok szerint viszont a kasszák a betegek bőrén próbálnak spórolni, a rendelők alulfinanszírozottak, és főleg vidéken alig találni orvost, aki vállalná a rendelők működtetését.

Az ügyben a két szervezet közötti egyeztetésre hivatott testület szeptember elején azt a döntést hozta, hogy a honoráriumokat átlagosan 0,9 százalékkal kell emelni 2013-ban. Az orvosok érdekképviselete bíróságon támadta meg a döntést, és miközben sztrájkot helyezett kilátásba, kezdeményezte a tárgyalások folytatását. Ezt a munkabeszüntetést mondták most le.

A felek azt remélik, hogy szeptemberben sikerül mindkét oldalt kielégítő kompromisszumra jutni.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Így függ össze az e-autó piac átalakulása és az ESG térnyerése

Hívjuk bárhogy is, a fenntarthatósági, ESG tényezők mára elválaszthatatlan részeivé váltak a vállalati stratégiáknak. Ezen belül is fontos az e-autók térnyerése, ám e téren újabb paradigmaváltás következett be: a kínai e-autók immár a magyar piacon is tarolnak. De vajon az ázsiai cégek is ugyanolyan környezettudatosak ESG téren, mint nyugati versenytársaik? Miért szó szerint lényeges az ESG Lényegességi Jelentése, és mit jelent mindez egy környezettudatos cégvezető számára?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×