Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Katona a CIA élén

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Leon Panettát, a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) eddigi igazgatóját nevezte ki védelmi miniszterré csütörtökön Barack Obama amerikai elnök, a CIA vezetésével pedig David Petraeus tábornokot, az Afganisztánban harcoló amerikai és NATO-erők parancsnokát bízta meg.

Az afganisztáni erők élén Petraus helyét John Allen tábornok, a közel-keleti térségért és Közép-Ázsiáért felelős Középső Parancsnokság (CENTCOM) parancsnokhelyettese veszi át, az Egyesült Államok új kabuli nagykövete pedig az amerikai diplomácia veteránja, Ryan Crocker lesz.

Az elnök nemzetbiztonsági csapatában a személycserék nem azonnali hatállyal lépnek életbe. Robert Gates, a védelmi tárca jelenlegi vezetője június végén vonul vissza, Petraeus pedig várhatóan szeptember elején foglalja el Langleyben a CIA igazgatói székét. Obama közölte: gyors jóváhagyást kér a szenátustól.

Az amerikai védelmi politika kulcsszereplőinek cseréje ezzel nem ért véget, mert Mike Mullennek, az egyesített vezérkar főnökének mandátuma szeptember végén jár le, és hamarosan tudományos karrierrel váltja fel helyettes külügyminiszterségét James Steinberg is.

A diplomáciai tárca vezetője, Hillary Clinton korábban ismételten bejelentette, hogy Obama első mandátumának végig kíván hivatalban lenni, az elnöknek tehát, ha sikerül újraválasztatnia magát, az újabb ciklusához újabb külügyminiszter után kell majd néznie.

A leköszönő Robert Gates védelmi miniszter, akit Obama az előző elnök, George W. Bush kabinetjéből emelt át, a kormányzat egyik legbefolyásosabb tagja. Távozását jó előre, már tavaly bejelentette, ugyanakkor az elmúlt hónapokban kiderült, hogy álláspontja olykor nem egyezett Hillary Clintonéval, például a külügyminiszter által támogatott líbiai beavatkozás ügyében.

Leon Panettának, aki 1993-1994-ben a Fehér Ház költségvetési hivatalát vezette, kulcsszerepe lesz a Pentagon költségvetéséről folytatott vitákban. David Petraeus, aki mind Irakban, mind Afganisztánban az amerikai haderő felkelés-ellenes taktikájának mentora volt, a terepen szerzett tudását jól tudja majd hasznosítani a terroristák ellen titkosszolgálati eszközökkel vívott harcban.