eur:
392.38
usd:
365.69
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Jelentősen növekszik a Nepálban élő orrszarvúak száma

A szigorú biztonsági intézkedéseknek és a nepáli kormány helyi közösségekkel való szoros együttműködésnek köszönhetően az utóbbi három évben jelentősen megnövekedett a dél-ázsiai ország rinocérosz populációja - jelentette be egy helyi illetékes.

Az áprilisban végzett felmérés szerint a legutóbbi 2008-as számláláskor mért 435 egyedhez képest mostanra 534-re nőtt az indiai orrszarvúként (Rhinoceros unicornis) is ismert egyszarvú rinocéroszok száma Nepálban - közölte Maheswor Dhakal, az ország nemzetközi park és vadvédelmi minisztériumának ökológusa.

Az állatok száma a helyi kormányerők és a maoista lázadók között zajló egy évtizedes háborúskodás idején indult jelentős csökkenésnek - magyarázta a szakember. Az 1996 és 2006 közötti összecsapások során a tájvédelmi körzetek fegyveres őreit is a felkelők ellen vezényelték, így az erdős területek felügyelet nélkül maradtak, a rinocéroszok pedig az orvvadászok szabad prédáivá váltak.

A harcok elülte óta a katonák újra az orvvadászok távoltartásáért felelnek, a kormány pedig az erdős területek közelében élő közösségekkel együttműködést kezdeményezett. A települések körül kialakított úgynevezett védőövezetek lényege, hogy csak korlátozottan és szabályozott mértékben folyhat rajtuk emberi tevékenység.

A közös erőfeszítéseknek köszönhetően a születések száma nőtt, az elhullási arány csökkent a rinocérosz populációban. Az elmúlt három hét során a természetvédők elefántháton járva a vidéket, összeszámolták a dél-nepáli Chitwan és a dél-nyugati Bardia erdőségeiben élő példányokat. Az indiai orrszarvú a végveszélyben lévő fajok közé tartozik. Az állatok Nepál déli erdőségeiben és Indiában élnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×