eur:
388.98
usd:
361.24
bux:
68694.86
2024. május 7. kedd Gizella

Megkezdődtek a választási kampányok Oroszországban

Oroszországban megkezdődtek a választási kampányok: politológusok az elnökválasztási kampány nyitányának tekintik Vlagyimir Putyin kormányfő múlt heti távol-keleti autóútját, a lapok pedig egyre gyakrabban arról számolnak be, hogy a november 15-i helyi választások előtt a választási bizottságok egyre több jelölt regisztrálását tagadják meg.

Putyin a Habarovszkból Csitába vezető 2146 kilométeres utat a legkisebb Lada-modell, egy sárga Lada Kalina volánjánál tette meg több nap alatt, s útközben újságíróknak nyilatkozott.

A 2012 tavaszán esedékes elnökválasztásról ugyanazt mondta, amit korábban is, nevezetesen: korai még arról beszélni, hogy őt, vagy Dmitrij Medvegyev jelenlegi elnököt jelölik-e majd, de majd megbeszélik, és bizonyosan nem tesznek olyan lépést, amely sértené az alkotmányt. Az utóbbi legfeljebb két elnöki mandátumot tesz lehetővé egymásután.

Szinte bizonyosnak látszik, hogy a két orosz vezető valamelyikét jelölik majd elnöknek 2012-ben, de Putyin arról ismert, hogy az utolsó pillanatig titokban tartja tervezett lépéseit, s mindig tud meglepetést okozni.

Lényeges eltérés Putyin és a mostani mandátumra általa jelölt Medvegyev között nem látszik: nyilvánvaló, hogy Putyin inkább a nyers (politikai) erő híve, míg Medvegyev liberálisabb, intellektuálisabb nézeteket vall, ám elnöksége már letelt két évében gyakorlatilag nem történt olyasmi, ami az orosz belpolitika változására utalna.

A politológusok azért látják az autóútban a kampány kezdetét, mert Putyin nem csak "kiment a nép közé", hanem a terjedelmes interjúkban módot talált rá, hogy ecsetelje az élet legkülönfélébb területeiről alkotott nézeteit, és természetesen a szokásosnál is többet szerepelt a sajtóban. Igaz, a kommentárok bírálták is megnyilatkozásait.

Minden PR-fogásnak van azonban hátránya is, különösen az internet korában. Helyi fiatalok egy csapata kiállt az út mellé Putyint nézni, majd a videofelvételt feltette az internetre. Ebből kiderült az, amit a televíziók nem mutattak: az üres úton elöl, hátul és oldalt is Mercedes terepjárók védték a kicsi Lada Kalinát, s benne a kormányfőt - igaz, csak az egyik oldalon, mert az új, de csak kétsávos úton nem ment másként -, s ezt a "csapatot" rendőrautókból, buszokból, mentőkocsikból álló, végeláthatatlan konvoj követte, benne a felvételt készítők nagy derültségére még egy, saját kerekein guruló, és egy további, kocsin szállított napsárga Lada Kalinával. Az ismeretlen operatőr és társai a felvételen többször is megállapították, hogy a kirándulás hatalmas összegbe kerülhetett, s hogy mindez az ő pénzükből van.

Amint a felvételnek híre ment, Dmitrij Peszkov, Putyin sajtótitkára elmondta, hogy mégiscsak a kormányfőről van szó, akinek megfelelő védelmet kell biztosítani, és hogy a Kalinát útközben nem kellett lecserélni.

Egyelőre azonban a november 15-i választási nap előkészületei zajlanak. Ilyen napot egy évben kétszer tartanak s ilyenkor több ezer helyi választás zajlik le.

Az orosz választási rendszer számos akadályt állít elsősorban azon jelöltek útjába, akiket nem a négy parlamenti párt valamelyike jelöl, s a választási bizottságoknak minden lépcsőben módjuk van kizárni a jelölteket.

Jelenleg a területi dumák képviselői helyeiért induló jelöltek részére folyik az aláírásgyűjtés.

A Vedomosztyi című lap szerdán arról számolt be, hogy minden eddiginél több jelöltet utasítanak el a választási bizottságok. A kosztromai területen (megyében) például elutasították a Jobboldali Ügy nevű parlamenten kívüli párt választási listáját azzal, hogy az aláírások jelentős része nem valódi, vagy kétes. A korábbi Jobboldali Erők Szövetsége ellenzéki párt feloszlatásával, s annak helyén a Kreml kezdeményezésére alakított párt országosan összesen három régióban indult (volna).

A regisztrálás elutasításának leggyakoribb indoka az aláírások kétségbe vonása, de már az aláírásgyűjtő ív nem megfelelő formája is elégséges lehet. Kosztromában a független jelölteket azzal zárták ki, hogy nem szerepelt a címlapon az az üres sor, ahol adott esetben a jelölt korábbi bíróság általi elítéléseit kellene feltüntetni.

A kommunista párt bírósági úton követeli jelöltjei regisztrálását a Krasznodari területen: ott ezt azért tagadták meg, mert minden jelölt iratai között kellett volna lennie egy közjegyzőileg hitelesített másolatnak arról a dokumentumról, amely igazolja a párt helyi szervezetének megalakítását. A párt jogásza szerint előzetes érdeklődésükre a választási bizottság azt válaszolta, hogy az összes jelöltnek elegendő egy közös kópia.

Novgorodban és Szamarában az iratok beadásának utolsó napján olyan sor alakult ki a választási irodáknál, hogy a jelöltek közül sokan egyszerűen nem jutottak be a munkanap végéig - mondta el a szintén a Kreml kezdeményezésére, mintegy a kormányzó Egységes Oroszország Párt vetélytársaként kreált Igazságos Oroszország illetékese.

Címlapról ajánljuk
Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

Mbappé az utolsó párizsi BL-meccsére készül a PSG mezében

A Borussia Dortmund egygólos előnnyel kezdi a Bajnokok Ligája-elődöntő ma esti második mérkőzését a Paris Saint-Germain ellen. A sárga-feketék 2013 óta először juthatnak be a fináléba. A helyzet nem egyszerű: a francia bajnok ebben a sorozatban egyszer már legyőzte a Parc des Princes-ben a Dortmundot.

A szakszervezet szerint 25 milliárdból meg lehetne oldani a felsőoktatási dolgozók béremelését

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete addig nem kezdeményez újabb tárgyalást, amíg az államtitkárság nem áll elő konkrét javaslattal és ígérettel a felsőoktatásban dolgozók bérhelyzetének rendezését illetően – mondta az InfoRádióban Gregor Anikó szakszervezeti titkár. Arról is beszélt, hogy készek lennének segíteni a minisztériumnak abban, hogy találjanak forrásokat a költségvetésben a követelések teljesítésére.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Folytatódik az emelkedés a tőzsdéken

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországban érkeznek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül érkezik még európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi adatokat is ma közlik. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. Ami a mai napot illeti, egyelőre ktiart a tegnapi optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexeknél kisebb emelkedést láthatunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×