eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Chicago polgármesterének készül a Fehér Ház stábfőnöke?

Rahm Emanuel, a Fehér Ház stábfőnöke lehet Chicago következő polgármestere, mivel a "szeles város" jelenlegi elöljárója, Richard M. Daley bejelentette hogy 2011-ben, hat ciklus után nem jelölteti magát újra - jelentették politikai elemzőkre hivatkozva vezető amerikai napilapok.

A 68 esztendős, a várost 1989 óta igazgató Daley visszavonulása egy politikai dinasztia végét jelenti. Apja, Richard J. Daley 1955-től 1976-ig volt Chicago polgármestere. Rahm Emanuel egy áprilisi televíziós interjúban jelentette be, hogy a jelenlegi elöljáró visszavonulása esetén érdekelné a tisztség.

A polgármester keddi bejelentése nagy meglepetést okozott, mert lapforrások szerint a legszűkebb tanácsadói köre sem tudott szándékáról. A visszavonulás hátterében a politikus feleségének rákbetegsége állhat. Daley apja egyébként hivatalban lévő polgármesterként halt meg.

Daley visszavonulásának hírére Emanuel nem erősítette meg polgármesteri ambícióját, ám a The Washington Post szerint a Fehér Házban kedden már megindult a találgatás, hogy ki lehet az új stábfőnök.

Az 50 éves, chicagói születésű Rahm Emanuel egykor a polgármester tanácsadója volt. Daley az említett április szándéknyilatkozata nyomán barátjának nevezte ugyan a stábfőnököt, de nem állt ki egyértelműen mellette - írta a The Washington Times.

"Többen is vannak, akikből remek polgármester válhatna" - mondta Daley.

Emanuelnek, aki kedden nyilatkozatban méltatta Daley érdemeit, a The New York Times szerint november 30-ig kell hivatalosan eldöntenie, hogy kíván-e indulni a február 11-re kitűzött chicagói polgármester-választáson.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×