eur:
389.05
usd:
362.01
bux:
68669.72
2024. május 8. szerda Mihály

A legaktívabb vulkánturista a német kancellár volt

Ismét belopta magát honfitársai szívébe a német kancellár: szinte az egész ország fellélegzett hétfőre annak nyomán, hogy Angela Merkel páratlan odisszeája után végül szerencsésen visszaérkezett Berlinbe.

Eközben a csípős nyelvű újságírók arról cikkeztek: Merkel konkurenciát teremtett a legtekintélyesebb idegenforgalmi irodák számára. A legnagyobb példányszámú Bild a többi között azt ajánlotta: ezek után tüstént meg kellene alakítani a "Merkel-Tourst", amelynek szlogenje csakis az lehet: "Hét nap alatt beutazhatja a fél világot - Meglepetések a programban!"

Történt ugyanis, hogy a kancellár az Egyesült Államokban tett ötnapos látogatása után múlt pénteken érkezett volna vissza a német fővárosba. Közbeszólt azonban a kitört izlandi tűzhányó, illetve az általa kibocsátott vulkáni hamu, ami miatt Merkel és kísérete mégsem landolhatott Berlinben. A repülőgép ily módon hosszas egyeztetések után Lisszabonban szállt le, ahol a kancellárt a sebtében riasztott portugál miniszterelnök köszöntötte.

Mivel a hamufelhő szombatra sem oszlott fel, az a döntés született, hogy a német kancellár Lisszabonból Rómába repül tovább, az olasz főváros ugyanis valamivel közelebb van Németországhoz. Repülőgépre azonban a tűzhányó "tréfája" miatt még Rómában sem ülhetett, ezért Merkel és kísérete Rómából Dél-Tirolba utazott tovább. A kancellár limuzinnal, a kíséret pedig busszal, csakhogy az autóbusz útközben defektet kapott.

Végül azonban mindenki szerencsésen megérkezett Bolzanóba, ahol a delegációra újabb szállás, illetve újabb - rendkívüli - éjszaka várt. Vasárnapra azonban már Merkel sem hagyta magát, és a tűzhányón kifogva Dél-Tirolból is gépkocsin indult haza. Végül pedig az esti órákban - valóban csaknem a fél világot bejárva - érkezett vissza a kancellári hivatalba.

Hasonló esetre még soha nem került sor Németország háború utáni történetében, a korábbi kancellárok külföldi útjaikról többnyire egyenesen hazatértek, vagy csakis előre betervezett állomásokon szakították meg az utat. Merkel számára azonban bőven kijutott meglepetésből.

Az őt kísérők elmondták, hogy a kancellár meglehetősen fegyelmezetten és belenyugvással vette tudomásul a történteket, és a kényszerű kitérőkhöz igyekezett jó arcot vágni. Az azonban kiszivárgott, hogy minél közelebb jutott Németországhoz, annál jobb kedvre derült.

Hétfőn pedig már otthonában a hannoveri vásárt megnyitva úgy emlékezett: "Szép volt, de elég volt."

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kínosan leszerepeltek az oroszoknak átadott fegyverek, tömeges légitámadást indított Moszkva Ukrajna ellen – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Oroszország 2023 ősze óta kap fegyvereket Észak-Koreától, köztük számos rakétatípust is. A fegyverek hatékonyságával kapcsolatban azonban súlyos aggályok merülnek fel a bevetések alkalmával – írja az Ukrajinszka Pravda. Május 8-án az orosz erők tömeges légitámadást hajtottak végre Ukrajna több régiójában. A célpontok között stratégiai fontosságú létesítmények voltak, melyek közül többet is találat érhetett. Az ukrán légvédelem összesen 59 ellenséges eszközt semmisített meg - írta a Kyiv Post. Cikkünk folyamatosan frissül az ukrajnai háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×