eur:
392.23
usd:
365.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Európai emberi jogi bíróság: védhetik forrásaikat az újságok

Megvédelmezte az Emberi Jogok Európai Bírósága egy keddi ítéletében a Financial Times, a The Independent, a The Times és a The Guardian című brit napilapok, valamint az ugyancsak brit Reuters hírügynökség jogát forrásaik titokban tartásához.

A neves újságok azért fordultak a strasbourgi székhelyű jogi testülethez, mert egy brit bíróság arra kötelezte őket, hogy egy információforrásuk felfedésére is alkalmas dokumentumokat adjanak át a belga Interbrew söripari cégnek. Utóbbinak a forrástól származó kiszivárogtatás jelentős üzleti nehézségeket okozott.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint a brit ítélet sérti a szabad véleménynyilvánítás jogát.

A brit média - egy azóta is titokban tartott forrástól származó értesülés nyomán - 2001 novemberében elterjesztette, hogy az Interbrew fel szeretné vásárolni a dél-afrikai South African Breweries (SAB) söripari vállalkozást (egy ilyen ügylet akkoriban magyar cégeket is érintett volna). Bár a belga cég később koholmánynak minősítette a híresztelést, a felvásárlás hírének hatására élénkült a tőzsdéken mind az Interbrew, mind pedig az SAB részvényei iránti kereslet.

Az Interbrew Londonban beperelte a brit lapokat, követelve a forrásul szolgáló dokumentumok kiadását, amely elvezethetett volna a kiszivárogtató személyhez is. A cég meg is nyerte a pert mind első, mind másodfokon, de az alperesek továbbmentek a strasbourgi bírósághoz.

Az emberi jogi bíróságon egyhangúlag született meg a számukra kedvező ítélet, amely azonban kártérítésről semmilyen formában nem rendelkezik.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága már korábbi ítéleteiben is egyértelművé tette, hogy kiáll a sajtó forrásainak megvédelmezése mellett.

A strasbourgi székhelyű bíróságot 1959-ben hozták létre az 1953-as emberi jogi egyezmény alkalmazásának felügyeletére. Bármely állampolgár hozzá fordulhat, ha úgy érzi, hogy az Európa Tanács valamelyik tagországában nem tartják tiszteletben alapvető jogait.



Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×