eur:
392.85
usd:
366.2
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Zsirinovszkij előrehozott parlamenti választásokat javasol

Vlagyimir Zsirinovszkij előre hozott parlamenti választások mellett állt ki pártja XX. kongresszusán vasárnap. Az Egységes Oroszország Pártra utalva ezt azzal indokolta, hogy a több mint alkotmányos többséggel rendelkező párt nem megfelelő magatartást tanúsít.

Az Orosz Liberális-Demokrata Párt (LDPR) tanácskozásán Zsirinovszkij, a párt elnöke követelte azt is, hogy Vlagyimir Putyin kormányfő pártjától vonják meg a kormányzók jelölésének jogát. Helyette az államfő nevezze ki a kormányzókat, mert "csak így lehet megállítani a többségi pártot".

Úgy vélte, hogy minden tisztséget választás útján kell betölteni. "Itt az ideje megbízni a népben" - mondta.

Bírálta az ország vezetését is, amiért az úgymond nem él a kedvező helyzettel: Oroszországnak annyi pénze van, mint még soha, és ebből "hatalmas összeget odaadtak a bankároknak, ezzel a hatalom önmagát gazdagította". Azt állította, hogy az egész nép által megkeresett pénzt egy maroknyi vállalkozónak adják. Szerinte ez az oka annak, hogy Oroszország minden más államnál lassabban lábal ki a válságból, és a sok pénz ellenére a legrosszabbak a mutatói.

Ilyen körülmények között nem logikusak azok az eredmények, amelyeket az Egységes Oroszország Párt ér el a választásokon - hangoztatta Zsirinovszkij.

Végül kilátásba helyezte, hogy pártja kész utcai akciókra, amennyiben agresszívan lépnek fel vele szemben. A napokban heves szóváltás zajlott le a dumában az LDPR és az Egységes Oroszország között.

A kongresszuson egy küldött javasolta, hogy Zsirinovszkijt válasszák meg a párt örökös elnökének, s amikor megkérdezte, hogy ki van ellene, a küldöttek kivétel nélkül felállva, lelkes tapssal üdvözölték a javaslatot. Végül azonban hivatalosan csupán Zsirinovszkij újbóli megválasztását javasolták.

Vlagyimir Ovszjannyikov, a párt apparátusának helyettes vezetője, a duma képviselője azt javasolta, hogy vezessék be újra a nyilvános megszégyenítést. Elsőként ezt a választások eredményét meghamisító választási bizottsági vezetőkre kellene alkalmazni - szögezte le.

A kongresszus hétfőn folytatja munkáját, a terv szerint a küldöttek elfogadják a párt címerét, valamint új jelszavát. A címerterv kiterjesztett szárnyú sólymot ábrázol, mögötte Oroszország körvonalazott térképe látható sárga színben, s ebből, akárcsak a napból, sugarak indulnak minden irányba. A jelszó várhatóan ez lesz: "Szabadság, hazafiság, törvény!"

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Mire számíthatunk a tőzsdéken?

Gazdasági, a piaci folyamatokat esetlegesen befolyásoló adatok tekintetében ma érkezik itthon a MNB tavalyi utolsó negyedéves lakásárindexe, de az S&P Global Ratings hitelminősítői felülvizsgálata is kiemelkedő fontosságú esemény lesz: magyar szempontból azért is kulcsfontosságú az S&P osztályzata, mert a három nagy hitelminősítő közül jelenleg náluk a legrosszabb a besorolásunk, a BBB mínusz osztályzat egyetlen fokozattal van a befektetésre ajánlott kategória határa felett. Vállalati fronton ma is az amerikai gyorsjelentések lesznek a fókuszban, a héten a technológia szektor nagyágyúi közül többen jelentenek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×