Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Ahol a nők negyede gyermektelen

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Németországban egyre nagyobb problémát okoz a társadalom elöregedése. Ebben fontos tényező a születések számának csökkenése. Egy nagyszabású felmérés kimutatta, hogy a 40 és 44 év közti nők majdnem negyede gyermektelen.

A német statisztikai hivatal az elmúlt hónapokban több mint negyedmillió nő körében végzett felmérést és kimutatta, hogy a nők korával fordítottan arányos a születések száma. Míg a 60 és 65 év közti nők alig egy tizede maradt gyermektelen, addig a 40 és 44 év közti nők 79 százaléka vállalt gyermekáldást.

A felmérés során különbséget tettek a diplomások és alacsonyabb végzettségűek között is, így kiderült, hogy a karrier iránt áhítozók gyakrabban mondanak le a szülésről, mint kevésbé törekvő természetű társaik.

Az ország nyugati felében a hivatásuknak élő diplomás nők csaknem egyharmada gyermektelen, míg az egykori NDK-ban ez az arány alig haladja meg a tíz százalékot.

A statisztikából kiderül az is, hogy az arány a gyermekáldás javára tolódik el a bevándorlók körében. A 35 és 44 éves külföldi nők alig 13 százaléka maradt gyermektelen, szemben a németek 21 százalékos arányával.

Némi meglepetést keltett a kimutatás azon adata, amely szerint egyre emelkedik a leányanyák száma. A tanulmánnyal kapcsolatban a német családügyi miniszter elismerte, hogy a közelmúltban nem fordítottak kellő figyelmet arra, hogy a hivatásuknak élő nők is vállalhassanak gyermeket.