eur:
386.11
usd:
357.7
bux:
69118.02
2024. május 14. kedd Bonifác

Még idén WTO-tagsághoz juttatná Oroszországot az EU

Oroszország WTO-tagságának idei megvalósulását tűzte ki közös célul Moszkva és az Európai Unió - jelentette be Catherine Ashton kereskedelmi biztos csütörtökön.

A szentpétervári EU-orosz tárgyalások eredményéről beszámolva a brit biztos leszögezte: egyetértettek abban, hogy a kereskedelmi világszervezethez való orosz csatlakozás folyamatát idén be kell fejezni.

Oroszország a WTO-ban tagsággal még nem rendelkező legnagyobb gazdaságnak számít. Több mint egy évtizede dolgozik azon, hogy beléphessen a 153 tagországot számláló szervezetbe, de politikai vagy gazdasági fejlemények már többször megakasztották a folyamatot. Legutóbb - amerikai nyomásra - a tavaly nyári orosz-grúz katonai konfliktus miatt rekedt meg az egyeztetés.

Most az orosz kormányilletékesek megbeszélésekre készülnek Ron Kirk amerikai kereskedelmi kormánymegbízottal is. A WTO ez év végén miniszteri találkozót tart. Az ülés alkalmas lehet az orosz tagság jóváhagyására, ha időközben sikerül elhárítani minden akadályt a moszkvai csatlakozás útjából.

Címlapról ajánljuk
Bajban a Gazprom: Kína mégsem Európa

Bajban a Gazprom: Kína mégsem Európa

Több mint húsz éve először jelentett veszteséget az orosz energetikai óriáscég, a Gazprom. Elemzők szerint a több milliárd dolláros mínusz annak a jele, hogy hatnak a nyugati szankciók és hogy a Kína felé fordulás nem kompenzálja az elvesztett európai bevételeket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Fontos adatokra várnak a befektetők, óvatos mozgások a tőzsdéken

Fontos adatokra várnak a befektetők, óvatos mozgások a tőzsdéken

A hét első részében egyelőre nem láttunk határozott mozgásokat a tőzsdéken, tegnap is leginkább csak oldalaztak a vezető indexek és ma az ázsiai kereskedésben sem volt ez másképp. Várhatóan ma is viszonylag nyugodt napunk lesz, de azért a várakozásoktól eltérő amerikai ipari termelői árak már hozhatnak némi mozgást a piacokon, holnap pedig érkezik a befektetők által kiemelten figyelt amerikai inflációs adat. Ami az európai piacokat illeti, a nemzetközi trenddel összhangban itt is vegyes mozgásokat, iránykeresést látunk. Közben itthon érkeznek az újabb gyorsjelentések, négy mínuszos negyedév után újra nyereséges lett a Masterplast, a Richter pedig minden eredményszinten az elemzői várakozásokat meghaladó számokat hozott.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×