eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Tüntetők és a média képviselői állnak Dominic Cummings, Boris Johnson brit miniszterelnök politikai főtanácsadójának londoni otthona előtt 2020. május 25-én. A befolyásos miniszterelnöki tanácsadó márciusban megszegte a karanténintézkedéseket, ami régen nem tapasztalt belpolitikai botránnyá szélesedett, és Cummings lemondását az ellenzék mellett a kormányzó Konzervatív Párt több prominens képviselője is követeli. A felirat jelentése: Az elitre más szabályok vonatkoznak.
Nyitókép: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Megszólalt a brexit egyik atyja: jól átvertek minket, Zelenszkij egy tök

Saját pártot akar alapítani Dominic Cummings. A volt brexit-ideológus és Boris Johnson exminiszterelnök egykori tanácsadója a konzervatívok várható összeomlásából akar tőkét kovácsolni. Emellett nagyon unortodox véleménye van Ukrajna támogatásáról. Ám nem ő az egyetlen „brexitatya”, aki visszatérne a választásokon.

Ő volt a brexit egyik „atyja”, a kilépési kampány egyik zseniális tervezője. Szuperintelligens, szuperarrogáns. Még volt patrónusánál, Boris Johnson miniszterelnöknél is többre tartja magát. Róla egykor azt mondta: konkrét feladatra tették a Konzervatív Párt és a brit kormány élére – ameddig hasznos. Johnson azonban 2020-ban kirúgta.

Dominic Cummings négy év hallgatás után most adott először interjút, az „i” című lapnak és ebben közölte: a brit választók többsége a toryktól és a Munkáspárttól „teljesen különböző” pártot támogatna.

Durván beleharapott az egykor őt etető kézbe

A téma azért aktuális, mert a szigetországban várhatóan az idén tartanak választásokat, miközben egyes elemzések Rishi Sunak konzervatív pártjának katasztrofális vereségét és a Munkáspárt elsöprő győzelmét vetítik előre.

„A toryk a baklövések folytatását képviselik” – mondta Cummings, és itt egy szitokszót használt, megjegyezve:

volt főnöke pártja „a magas adókról, az erőszakos bűncselekményekről, a további adósságról, a vállalkozásellenességről, a lezüllő közszolgáltatásokról és az ellenőrzés nélküli bevándorlásról” szól.

Kell egy olyan képződmény, „amely kegyetlenül a választókra koncentrál, nem a Westminsterre vagy a régi médiára” – fejtegette.

Cummings szerint továbbá olyan erőt kell létrehozni, amely „barátságosan viszonyul, az ország határtalan tehetségeihez, azokhoz, akik dolgokat építenek a magán- és a közszférában”.

Ami számára hátrány:

  • a két párt, a konzervatívok és a Munkáspárt által dominált brit politika (ahol még a parlamentben sem félkörben, hanem két, egymással szembenéző padsorban ülnek a képviselők),
  • és a „győztes mindent visz” típusú, egyéni választókerületi rendszer.

Ráadásul jobboldali alternatíva már van: Nigel Farage exbrexitvezér is visszatérhet, és a Reform nevű párt is voksokat vehet el a „konzervatív light” hozzáállással vádolt toryktól.

„Magániskolákba járt, Oxfordban diplomázott, egy báró lányát vette el és egy tory miniszterelnök jobbkeze volt – tökéletes személy egy elitellenes párt vezetőjének” – írta maró gúnnyal az X-en Keith Burge volt Premier League- és FIFA-futballbíró.

Cummings természetesen nem ért teljesen egyet azzal, hogy számára nincs hely, és a nagy győzelemre számító Munkáspártot is leminősítette: „unalmas vezetőjük van, aki pocsék politikus, nem tud kommunikálni, gőze nincs arról, miben akar más lenni, csak a szétrepedt rendszert akarja irányítani” – mondta.

Brit politikai gondolkodóktól ritka módon Cummings emellett bírálta Ukrajna támogatását, az országot „korrupt maffiaállamnak”, Zelenszkij elnököt pedig „egy töknek” nevezte.

A trágár beszólásairól is ismert Cummings szerint hatalmas hiba volt a Nyugatnak egy olyan országot támogatnia „amely nem számít a világban” – mondta.

„Az egész korrupt ukrán maffiaállam átvágott minket és most cserébe jól... – itt ismét egy durva szitokszó jött – bennünket... bohócok vagyunk... és ezt Putyin már a háború előtt tudta” – mondta az egykori vezető brit kormánytanácsadó és politikaformáló.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×