eur:
383.92
usd:
353.83
bux:
68846.13
2024. május 24. péntek Eliza, Eszter
Tüntetők és a média képviselői állnak Dominic Cummings, Boris Johnson brit miniszterelnök politikai főtanácsadójának londoni otthona előtt 2020. május 25-én. A befolyásos miniszterelnöki tanácsadó márciusban megszegte a karanténintézkedéseket, ami régen nem tapasztalt belpolitikai botránnyá szélesedett, és Cummings lemondását az ellenzék mellett a kormányzó Konzervatív Párt több prominens képviselője is követeli. A felirat jelentése: Az elitre más szabályok vonatkoznak.
Nyitókép: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

Megszólalt a brexit egyik atyja: jól átvertek minket, Zelenszkij egy tök

Saját pártot akar alapítani Dominic Cummings. A volt brexit-ideológus és Boris Johnson exminiszterelnök egykori tanácsadója a konzervatívok várható összeomlásából akar tőkét kovácsolni. Emellett nagyon unortodox véleménye van Ukrajna támogatásáról. Ám nem ő az egyetlen „brexitatya”, aki visszatérne a választásokon.

Ő volt a brexit egyik „atyja”, a kilépési kampány egyik zseniális tervezője. Szuperintelligens, szuperarrogáns. Még volt patrónusánál, Boris Johnson miniszterelnöknél is többre tartja magát. Róla egykor azt mondta: konkrét feladatra tették a Konzervatív Párt és a brit kormány élére – ameddig hasznos. Johnson azonban 2020-ban kirúgta.

Dominic Cummings négy év hallgatás után most adott először interjút, az „i” című lapnak és ebben közölte: a brit választók többsége a toryktól és a Munkáspárttól „teljesen különböző” pártot támogatna.

Durván beleharapott az egykor őt etető kézbe

A téma azért aktuális, mert a szigetországban várhatóan az idén tartanak választásokat, miközben egyes elemzések Rishi Sunak konzervatív pártjának katasztrofális vereségét és a Munkáspárt elsöprő győzelmét vetítik előre.

„A toryk a baklövések folytatását képviselik” – mondta Cummings, és itt egy szitokszót használt, megjegyezve:

volt főnöke pártja „a magas adókról, az erőszakos bűncselekményekről, a további adósságról, a vállalkozásellenességről, a lezüllő közszolgáltatásokról és az ellenőrzés nélküli bevándorlásról” szól.

Kell egy olyan képződmény, „amely kegyetlenül a választókra koncentrál, nem a Westminsterre vagy a régi médiára” – fejtegette.

Cummings szerint továbbá olyan erőt kell létrehozni, amely „barátságosan viszonyul, az ország határtalan tehetségeihez, azokhoz, akik dolgokat építenek a magán- és a közszférában”.

Ami számára hátrány:

  • a két párt, a konzervatívok és a Munkáspárt által dominált brit politika (ahol még a parlamentben sem félkörben, hanem két, egymással szembenéző padsorban ülnek a képviselők),
  • és a „győztes mindent visz” típusú, egyéni választókerületi rendszer.

Ráadásul jobboldali alternatíva már van: Nigel Farage exbrexitvezér is visszatérhet, és a Reform nevű párt is voksokat vehet el a „konzervatív light” hozzáállással vádolt toryktól.

„Magániskolákba járt, Oxfordban diplomázott, egy báró lányát vette el és egy tory miniszterelnök jobbkeze volt – tökéletes személy egy elitellenes párt vezetőjének” – írta maró gúnnyal az X-en Keith Burge volt Premier League- és FIFA-futballbíró.

Cummings természetesen nem ért teljesen egyet azzal, hogy számára nincs hely, és a nagy győzelemre számító Munkáspártot is leminősítette: „unalmas vezetőjük van, aki pocsék politikus, nem tud kommunikálni, gőze nincs arról, miben akar más lenni, csak a szétrepedt rendszert akarja irányítani” – mondta.

Brit politikai gondolkodóktól ritka módon Cummings emellett bírálta Ukrajna támogatását, az országot „korrupt maffiaállamnak”, Zelenszkij elnököt pedig „egy töknek” nevezte.

A trágár beszólásairól is ismert Cummings szerint hatalmas hiba volt a Nyugatnak egy olyan országot támogatnia „amely nem számít a világban” – mondta.

„Az egész korrupt ukrán maffiaállam átvágott minket és most cserébe jól... – itt ismét egy durva szitokszó jött – bennünket... bohócok vagyunk... és ezt Putyin már a háború előtt tudta” – mondta az egykori vezető brit kormánytanácsadó és politikaformáló.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Vlagyimir Putyin tárgyalna a háború lezárásáról, tisztogatás Moszkvában - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Vlagyimir Putyin tárgyalna a háború lezárásáról, tisztogatás Moszkvában - Híreink az ukrajnai háborúról pénteken

Oroszország tegnap önkényesen navigációs bójákat távolított el az észt-orosz határon. Lengyelország fontolgatja, hogy saját légvédelmi eszközeivel elkezdi lelőni az orosz rakétákat Ukrajna felett. Az orosz hadsereg három szektorban is nyomul előre. Az FSzB megvádolta Ukrajnát azzal, hogy ők követték el a Crocus City Hall elleni terrormerényletet. Vlagyimir Putyin orosz elnök bennfentesek szerint már komolyan lezárná a háborút. Az orosz védelmi minisztériumban folytatódik a tisztogatás. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×