eur:
389.74
usd:
363.62
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A tálibok új fegyvere: az emberi húst is elégető fehér foszfor

Nyugati gyártmányú tiltott hadianyagot, pusztító fehér foszfort is használnak a tálibok Afganisztánban - állítja a londoni Times. Közben váratlanul leváltották az afganisztáni amerikai erők parancsnokát.

Az afganisztáni tálibok többek között brit gyártmányú fehér foszfort is bevetnek a nyugati erők ellen - írja korábban titkos amerikai katonai dokumentumokra hivatkozva a brit Times.

Az emberi húst akár teljesen elégető anyagot az ellenállók egyre gyakrabban töltik házilag készített út menti pokolgépekbe, de akna és rakétatámadásokban is használják. Az amerikaiak azt állítják, hogy a tálibok egy múlt heti csatában, amelynek során száz polgári lakos halt meg, bevetették az anyagot. Eredetileg az amerikai légierőt vádolták a civilek halálával, helyi orvosok azonban szokatlan égési sebeket találtak a halottakon, ami fehér foszforra utal.

Az anyag használatát tiltja a nemzetközi jog, bár ez a tálibokat valószínűleg kevéssé hatja meg. Az anyagot orosz, kínai, iráni és brit gyárakban is előállítják - ami kínos a brit hadsereg számára. Felmerülhet a kérdés, hogy a tilalom ellenére használnak-e ilyen anyagot a koalíciós erők.

Az amerikaiak tagadták, hogy május negyedikén alkalmazták volna a gyúlékony anyagot, bár a koalíciós csapatok használják, de - parancsnokaik szerint - nem az ellenséges harcosokkal szemben. Fehér foszfort célpontok megjelölésére, füstfelhő képzésére, területek megvilágítására és az ellenség üres épületeinek megsemmisítésére alkalmazzák - mondta az amerikai erők egyik szóvivője.

A fehér foszfor bevetése komoly vitákat vált ki. Izrael eredetileg tagadta, hogy az anyagot tartalmazó aknákat lőtt volna ki polgári negyedekre év eleji gázai offenzívája idején, később azonban ezt elismerte és vizsgálatot indított.

Új gondolkodás kell


Közben az amerikai védelmi miniszter kevesebb, mint egy év szolgálat után menesztette David McKiernan tábornokot, az Afganisztánba küldött amerikai erők parancsnokát. Az ötvenes évek óta először fordult elő, hogy hadszíntérről hívjanak vissza ilyen magasrangú parancsnokot. Robert Gates ezt azzal indokolta, hogy "új gondolkodásra van szükség".

Az utód, Stanley McChrystal tábornok idáig az Irakban szolgáló különleges egységeket vezette, és az ő emberei ölték meg Abu Muszab al-Zarkavit, a foglyokat rendszeresen lefejeztető al-Kaida vezért.

A lépés azt jelzi, hogy az Obama-kormányzat egyre nagyobb hangsúlyt fektet az afgán misszióra - az év végére a korábbinál 21 ezerrel több, azaz 70 ezer amerikai katona lehet majd Afganisztánban a NATO szövetséges erői mellett.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×