eur:
387.02
usd:
356.44
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Medvegyev: Vége a háborúnak

Befejeződött az orosz csapatok béketeremtő akciója - jelentette be Moszkvában Dmitrij Medvegyev orosz elnök. Medvegyev röviddel azelőtt közölte mindezt, hogy az európai béketervvel Moszkvába érkezett volna a francia elnök és külügyminiszter. Előzőleg azonban az orosz csapatok a szakadár területeken kívül fekvő grúz városokat foglaltak el, ami nemzetközi felháborodást váltott ki.

Vége van a háborúnak - legalábbis Dmitrij Medvegyev orosz elnök szerint, aki kedden bejelentette: döntött arról, hogy véget vet "a Grúziát békére kényszerítő akciónak". Medvegyev ezt Nyikolaj Makarov orosz vezérkari főnökkel folytatott találkozója után közölte.

Az orosz elnök szerint helyreállították a polgári lakosság és a békefenntartók biztonságát, az agresszort, amely súlyos veszteségeket szenvedett, megbüntették. Medvegyev ugyanakkor parancsot adott ki, hogy konfliktus övezetben semmisítsék meg "az ellenállás gócait".

A Dél-Oszétia elleni véres támadás nyomán indult orosz offenzíva mögötti érvelést a világ épphogy kezdte valamennyire elfogadni, amikor az orosz erők hétfőn este a szakadár régiókból kilépve vita nélkül szuverén grúz területre léptek be és gyakorlatilag kettészakították a kaukázusi országot.

A grúz erőket a főváros, Tbiliszi védelmére rendelték vissza. Nem sokkal korábban, amerikai szállítógépeken hazaérkezett Irakból 2000 tapasztalt katona. Az orosz benyomulás éles pengeváltáshoz vezetett Oroszország és az Egyesült Államok között. Vlagyimir Putyin miniszterelnök cinizmussal vádolta meg Amerikát, amiért a konfliktus zóna közelébe szállította az Irakban szolgáló grúz kontingenst.

Bush: Szuverén grúz területekre hatoltak be


Az alelnökénél eddig mérsékeltebben fogalmazó George Bush elnök pedig megjegyezte: Oroszország szuverén grúz területre hatolt be, és a demokratikusan megválasztott vezetést akarja megbuktatni. A nagy kérdés most az, hogy Medvegyev parancsa nyomán valóban véget ér-e az ellenségeskedés és az orosz csapatok visszatérnek a szakadár területekre.

A bejelentés előtt a BBC szerint orosz gépek támadták a frontvonalhoz közeli Gori grúz várost, ahol több polgári lakos meghalt, köztük egy holland tévériporter. Anatolij Nagovitsin, helyettes orosz vezérkari főnök pedig azt mondta, hogy válaszolni fognak a támadásokra. Medvegyev az offenzíva leállítása után fogadta Nicolas Sarkozy francia elnököt - a találkozó egy részét élőben adta a televízió. Sarkozy figyelmeztette Medvegyevet, hogy a nemzetközi közösség számára fontos Grúzia területi egységének megőrzése. A francia elnök, az EU soros elnökeként magával hozta Párizs béketervét, amit Szaakasvili grúz elnök már aláírt, de amit orosz illetékesek első körben visszautasítottak.

Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet például sérelmezte, hogy a szövegben nem említik a Dél-Oszétia elleni grúz támadást és annak humanitárius következményeit.

Mindeközben az orosz médiában egymást érik az orosz területre menekültek történetei a civilek elleni grúz atrocitásokról, például a menekült konvojok elleni támadásokról. Szergej Lavrov orosz külügyminiszter gyakorlatilag semmisnek nyilvánította a korábbi megállapodást, amelynek értelmében orosz-grúz-oszétia kontingens felügyelte Dél-Oszétiát és azt mondta, a grúzoknak ott többé nincs helyük. Az orosz vezetés azt is értésre adta, hogy nem akar a grúz elnökkel kommunikálni, ami szintén kérdésessé teszi a közvetítési kísérletek sikerét.

Grúzia kilép a Független Államok Közösségéből

Grúzia felmondja az orosz békefenntartók abháziai jelenlétről 1994-ben kötött szerződést, és az ott állomásozó orosz csapatokat a továbbiakban megszálló haderőnek tekinti. Ezt a grúz államfő jelentette be egy nagygyűlésen.

Mihail Szaakasvili szólt arról is, hogy miután az orosz csapatok grúz területre léptek, úgy döntött, Grúzia kilép a Független Államok Közösségéből, és hasonló lépésre biztatja Ukrajnát és a többi tagországot is.

Hanganyag: Szvetnik Endre

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×