eur:
390.16
usd:
365.42
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Penészgomba pusztítja a felbecsülhetetlen értékű műkincseket

A II. világháborúban zsákmányolt műkincseket őrző titkos levéltárra bukkant az MDR német televízió forgatócsoportja a Kaukázusban.

A grúz főváros, Tbiliszi egy múzeumában Németországból származó úgynevezett háborús zsákmányt, több ezer felbecsülhetetlen értékű, részben ősrégi könyvet őriznek. Találhatók köztük a Német Természettudományi Akadémiától való ősrégi kötetek is. A televíziós forgatócsoport ezen kívül Lipcséből, Jénából, Berlinből és Magdeburgból származó könyvekre is rátalált az archívumban - jelentette a német "Artour" című magazin.

A Vörös Hadsereg a második világháború végén a németországi Halléban lévő akadémiai könyvtárban mintegy hétezer értékes kötetet zsákmányolt és vitt a Szovjetunióba.

Az 1477 és 1940 közötti évekből származó művek az MDR-forgatócsoportja szerint rendkívül rossz állapotban vannak. A kötetek egyes oldalai átnedvesedtek és penészgombák rakódtak rájuk. A zsákmányolt műkincseket annak idején először Leningrádba, majd onnan Tbiliszibe, az ottani egyetemi könyvtárba szállították. A kutatások szerint 1986 óta egy "titkos archívumban" őrzik őket.

"Erről a levéltárról egészen 2006-07-ig nekünk magunknak sem volt tudomásunk" - közölte Tamara Nemszicsveridze, a könyvtár főigazgatónője a német televíziósokkal, mondván néhai elődje a titkot magával vitte a sírba.

Címlapról ajánljuk
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Íme a részletek
Az új otthonfelújítási programban az építőanyagok árait is össze lehet hasonlítani

Egy árfigyelő rendszer is része lesz az új otthonfelújítási programnak. A Gazdasági Versenyhivatal által már jelenleg is működtetett árfigyelőhöz hasonló megoldással az építőanyagok áráról tájékozódhatnak majd azok, akik korszerűsíteni szeretnék ingatlanjukat. Így kiválaszthatják az olcsóbb termékeket kínáló kereskedőket - nyilatkozta az InfoRádiónak Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági elemzője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×