eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

A környezetvédelem lesz a magas olajár áldozata

Negyed évszázadig tilos volt az amerikai partvidéken az olaj- és gázkitermelés, a magas energiaárak miatt azonban George Bush elnök sürgeti a kongresszust, hogy vonja vissza a tilalmat. Hasonló jelszavakkal kampányol a republikánusok elnökjelöltje, John McCain szenátor is. Az amerikai konzervatívok arra játszanak, hogy az olajárak miatt a választók második helyre sorolják majd a környezetvédelmet az ellátás biztonsága mögött.

George Bush elnök egyik elhíresült mondása szerint "Amerika olajfüggőségben szenved", és ezt meg kell szüntetni, a távozó államfő így most arra akarja rábírni a demokrata többségű Kongresszust: oldja fel a tilalmat és engedélyezze az olaj- és gáz kitermelést az Egyesült Államok partvidékén.

Az efféle tevékenység 25 éve tilos, főleg a turizmus fenntartása és a parti vizek védelme miatt.

Azt követően azonban, hogy a benzin ára az Egyesült Államokban átlépte a lélektaninak számító, gallononkénti 4 dolláros határt, Bush riadót fújt, és a hazai olajkitermelés növelésében látja a magas árak elleni eredményes fellépés lehetőségét.

"Az elnök szerint nem vesztegethetjük az időt" - mondta Dana Perino, a Fehér Ház szóvivője, aki szerint Bush arra kéri a Kongresszust, hogy oldja fel a környezetbarát módon végzett, part menti olajfúrás tilalmát.

Bush-t első elnöki periódusa idején gyakran nevezték az olajipar bábjának, és ellenfelei felháborodva fogadták, hogy ki akarta terjeszteni az olajipart Alaszka addig érintetlen vidékeire. Más országokhoz hasonlóan azonban az Egyesült Államokban is morognak az autósok és a közúti szállítók, és a kormánytól követelnek megoldást a magas árakra.

Csak öt év múlva érződne a hatás

A környezetvédelemhez való változó hozzáállást érzékelve John McCain szenátor, a republikánusok elnökjelöltje kampánya központi elemévé tette a part menti olajfúrási tilalom feloldását. Az előtte néhány ponttal vezető demokrata riválisa, Barack Obama, ugyanakkor ellenzi a moratórium feloldását, és továbbra is azt mondja, hogy alternatív energiaforrások kutatásába ölne szövetségi pénzeket.

McCain bírálói szerint porhintés a konzervatív ötlet: még ha meg is épülnének a tengerparti fúrótornyok, legkorábban csak öt év múlva kezdhetnék meg az olaj pumpálását - mondják. Azaz a pénztárcák nyelvére lefordítva: csak öt év múlva lenne valamilyen hatása a tervnek a benzinárakra.

Amerikai illetékesek szerint a part menti vizek 18 milliárd hordónyi olajat rejtenek, ami két és fél évig fedezné az ország teljes kőolajigényét. A földgázkészletek valamivel több, mint 3 évre lennének elegendők, ha az USA egyáltalán nem importálna gázt.

A republikánusok korábban, amikor még többségben voltak a Kongresszusban, már próbálkoztak a tilalom feloldásával, de a kezdeményezést a Szenátusban sorozatosan elbukott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×