eur:
399.48
usd:
363.85
bux:
74175.47
2024. október 9. szerda Dénes

Európa nem veszi komolyan az élelmiszerválságot

Az Európai Uniónak át kell alakítania közös agrárpolitikáját, hogy a kontinensen stabilizálódjanak az élelmiszerárak és fokozódjon a termelékenység - mondta az InfoRádiónak Raskó György agrár-közgazdász, aki hozzátette: India és Kína fejlődési ütemétől is függ a globális árak szinten tartása.

Az Európai Unió nem veszi komolyan az áremelkedések miatt egyre gyakrabban hangoztatott nemzetközi aggodalmakat - mondta az InfoRádiónak Raskó György agrár-közgazdász, aki szerint az Egyesült Államok sem lesz hajlandó az elkövetkező időben változtatni bioüzemanyag-politikáján, ezért továbbra is növekedni fognak az élelmiszerárak.

A világ a kukoricatermésének 17-18 százalékát etanol gyártására fordítja, ami 100 millió tonna feletti mennyiséget jelent - magyarázta a szakember, miért játszik komoly tényezőt a bioüzemanyagok használata és támogatása a mezőgazdasági nyersanyagok, elsősorban a gabona és az olajos magvak világpiaci árának drasztikus emelkedésében.

A szakember úgy véli: mivel az európaiak a jövedelmük csak 10-15 százalékát költik élelmiszerre, nem érzékelik olyan súlyosnak a problémát, mint a harmadik világban, ahol az emberek pénzének 50-60 százaléka élelmiszervásárlásra megy el.

Raskó György szerint Európának jelentősen bővítenie kéne termelését, hogy valamelyest stabilizálódjanak az árak, ám az európai termelők többsége tiltakozik ez ellen. Az uniónak át kell gondolnia közös agrárpolitikáját: egy liberalizáltabb, termelésorientáltabb és versenyképesebb mezőgazdaságra van szüksége - véli a szakember.

A közgazdász arra is felhívta a figyelmet, hogy amennyiben Indiában és Kínában tovább nőnek az elkölthető jövedelmek, akkor az elkövetkező évtizedben nem lehet számítani az élelmiszerárak csökkenésére.

Hanganyag: Herczeg Zsolt

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Sorra zárnak be az egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülő hazai kisboltok, és nincs kiút

Mintegy négyezer kisboltot zártak be Magyarországon 2023 második félévében. A Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta az InfoRádióban, hogy a diszkontüzletek akcióikkal elszipkázzák a vásárlókat a kisebb szakboltoktól, melyek üzemeltetői egyre nehezebb helyzetbe kerülnek a magas bérleti díjak és a közterhek kigazdálkodása miatt. Neubauer Katalin arról is beszélt, hogy sok esetben annyira kevés marad az árrésből, hogy inkább a vállalkozók is úgy döntenek, alkalmazottként folytatják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.09. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Kapaszkodnak az amerikai tőzsdék

Ma reggel Ázsiában többnyire negatív hangulatot figyelhetünk meg, a hongkongi Hang Seng index közel 6 százalékkal került lejjebb, miután a várakozásokkal ellentétben nem jelentett be újabb ösztönző intézkedéseket a kínai kormány. Ezt követően Európában is lefordultak a tőzsdék, noha meglepetésszerű pozitív adatok érkeztek reggel a német gazdaságból. Az amerikai részvénypiacon azonban már emelkedés bontakozott ki, miután az olaj árfolyama nagyobbat korrigált. Ma Magyarországon a Pénzügyminisztérium szeptemberi államháztartási egyenlegéről szóló jelentése került napvilágra, amely az ország fiskális politikájának és költségvetési helyzetének állapotát tükrözi. Külföldön pedig a délutáni amerikai külkereskedelmi mérleg adatokra figyeltek a befektetők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×