eur:
392.51
usd:
365.8
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Ha a külföldiek választanák az amerikai elnököt, földrészenként más győzne

Ha a külföld választana amerikai elnököt, a különböző földrészek eltérő jelöltet támogatnának; Európa és Afrika számára az afro-amerikai Barack Obama demokrata szenátor a legelfogadhatóbb. A mexikóiak és kínaiak körében már inkább az ugyancsak demokrata Hillary Clinton a nyerő, míg a konzervatív John McCainre a Közel-Kelet és Európa több országában tekintenek rokonszenvvel - írta a szerdai The Wall Street Journal.

A világ egyetlen szuperhatalmának olyan nagy szerepe van az egész Föld életére, hogy a külföld is úgy érezheti, joggal szavazhatna az amerikai elnökválasztáson - jegyezte meg egy belga újság nyomán a konzervatív New York-i napilap.

Mindhárom elnökjelölt-aspiráns világossá tette, hogy külpolitikájának központi eleme lenne Amerika nemzetközi tekintélyének helyreállítása. Emiatt is nagy az érdeklődés a világon az elnökválasztás iránt. Az pedig külön izgalmat kelt, hogy Obama személyében egy afrikai és muszlim gyökerű, Huszein arab apai névvel rendelkező politikus lehet a Fehér Ház következő lakója. Németországban, egy közelmúltban megjelent könyv címe, "Obama: a fekete Kennedy" azokat a gyakori újságcímeket visszhangozza, amelyek a fekete szenátort a németek egykori kedvenc amerikai elnökéhez hasonlítják.

Kína és Mexikó azonban, melyek gazdaságában az amerikai export jelentős súlyt képvisel, aggódik Obama kereskedelemellenes megnyilatkozásai miatt: e két országban döntően Clintont támogatják, azt feltételezve, hogy az egykori first lady férje, Bill Clinton volt elnök szabadkereskedelmi elveinek talaján áll.

Európán kívül többnyire Clinton a népszerűbb demokrata aspiráns. Izraelben nyugtalankodnak a Teheránnal is tárgyalni kész Obama nézetei miatt; Danny Ayalon volt washingtoni nagykövet a napokban írt cikkében kételyeinek adott hangot, melyik oldalon is áll a fekete szenátor az izraeli-palesztin kérdésben.

John McCain arizonai szenátor a közelmúltban Irakban, Izraelben, Jordániában és Európában járt: igyekezett úgy feltüntetni magát, mint aki járatos a világ dolgaiban és képes javítani Amerika megítélésén. Bakizott, amikor arról beszélt, hogy Iránban al-Kaida harcosokat képeznek ki, de barátként üdvözölték Franciaországban, mint Bush politikájának ellenzőjét.

Obama jelöltségére Európában sokan egyfajta romantikával tekintenek. Afrikában kenyai származása folytán népszerű, Indonéziában pedig azért, mert ott töltötte gyerekkora egy részét. A muszlim világ azért érzi úgy, hogy a keresztény Obamán keresztül érintett az amerikai elnökválasztásban, mert apja - vallását ugyan nem gyakorló - muszlim volt.

Egy rangos egyiptomi amerikai aktivista, Saad Eddin Ibrahim azt írta, már Obama eddigi sikerei is forradalommal érnek fel Amerikában, s ha elnök lesz, ez a forradalom az egész világra kiterjed majd. Erős azonban a kétkedők hangja, akik nem remélik, hogy Barack Huszein Obama ezzel a középső névvel megnyerheti az elnökválasztást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×