eur:
392.98
usd:
366.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Hogyan szűrjük ki a szélsőségeseket az egyetemeken?

A brit kormány ismét figyelmeztette az egyetemeket, hogy segíteniük kell a szélsőségesek elleni harcban. A professzorok korábban rossznéven vették a kormány beavatkozását, mert úgy érezték: kémkedniük kell tanítványaik után.

2006-ban a brit egyetemek nagy része azzal fogadta a kormány szélsőségesek elleni kampányát, hogy annak célja a muzulmán diákok démonizálása és az, hogy a tanárok besúgókká váljanak.

A brit kormány most újabb útmutatást adott arra, hogyan szűrjék ki az egyetemeken a szélsőségeseket és hogyan akadályozzák meg, hogy azok más diákokat is beszervezzenek.

"A barátokat kereső diákok könnyen befolyásolhatók"

Bill Rammel brit oktatási államtitkár azt mondta: az egyetemeken "komoly, de nem általános" fenyegetést jelent az iszlámista szélsőségesség, ugyanakkor hozzátette: az Al-Kaida által ihletett terrorizmus a legnagyobb fenyegetés az országra.

A kormány szerint nem lehet egyszerű profillal leírni a szélsőséges iszlámistákhoz csatlakozókat. Elmondható azonban, hogy általában 30 évnél fiatalabbak és többségében férfiak.

Nagy-Britanniában 200 csoport, 2000 keményvonalas aktivistája foglalkozik a terrorizmus dicsőítésével és akciók szervezésével - egy részük az egyetemeken - állítják a hatóságok. Az elsőéves, barátokat kereső diákok különösen könnyen befolyásolhatók - figyelmeztet az ajánlás.

Vitát kell szervezni és megszünetni az önkéntes gettókat

A kormány szerint úgy lehet fellépni a radikálisokkal szemben, hogy "erősíteni kell az összetartozás érzését" a diákok között. Ez egyfajta reakció a tanárok korábbi vádjaira, hogy a hatóságok csak az iszlámellenességet növelnék beavatkozásukkal.

Emellett az egyetemeknek világosan meg kell fogalmazniuk: mit értenek szólásszabadság alatt, és mélyreható tudományos vitákat kell szervezniük a legégetőbb politikai kérdésekről.

Az intézményeknek fel kell lépniük az etnikai, vagy vallási alapon létrejövő elkülönülés ellen, és oda kell figyelniük, hogy erőszakot hirdető szónokok ne tarthassanak előadásokat.

Az iszlámista csoportok megjelenésével párhuzamosan a brit egyetemeken még tavaly mozgalom indult az izraeli felsőoktatási intézményekkel való kapcsolatok felfüggesztésére, amiért - szól az érvelés - a zsidó állam megtagadja az oktatás jogát a palesztinoktól.

A kezdeményezést a brit és az izraeli kormány is elítélte.

Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×