eur:
397.98
usd:
359.8
bux:
0
2024. október 2. szerda Petra

Oroszország hasadóanyagot szállít Iránnak

Oroszország hétfőn megkezdte a hasadóanyag szállítást az iráni Buser-reaktorhoz. Orosz illetékesek szerint ez azt jelenti, hogy az erőmű fél éven belül megkezdheti az áramtermelést. Moszkva ugyanakkor megismételte, nem hiszi, hogy Iránnak nukleáris fegyverprogramja lenne.

Moszkva hétfőtől szállítja a nukleáris fűtőnyagot az orosz mérnökök által épített és befejezés előtt álló iráni Busehr-atomerőműbe. Az orosz állami atomenergia cég közeménye szerint a szállítás két hónapot vesz igénybe, fél éven belül pedig már áramot fog termelni a reaktorblokk.

A "korona ékköve", vagy csak álca?

Mint az AFP hírügynökség megjegyzi, Buser az Ahmedinedzsád elnök által prioritásként megjelölt atomprogramban "a korona ékkövének számít".

Izrael és a nyugati kormányok szerint azonban Busert azért hozták létre, hogy így rejtsék el a külvilág elől a titkos nukleáris fegyverprogramot.

Moszkva egy ideje azt hangoztatja, hogy nem tud ilyen tervekről, és nemrég az amerikai titkosszolgálatok is azzal a véleménnyel álltak elő, hogy az iszlám köztársaság pár éve leállította a atombomba kifejesztésére indított programot.

Moszkvát az üzlet érdekli

A buseri komplexum építése többször elakadt - a hivatalos indoklás szerint pénzügyi viták miatt. Megfigyelők szerint azonban Moszkvát zavarta, hogy Teherán nem volt hajlandó nagyobb betekintést engedni a nemzetközi ellenőrök számára atomprogramjába.

Az orosz hatóságok azt hangoztatják, hogy a fűtőanyag szállítását a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség ellenőrzi, és a használt fűtőelemek - biztonsági okokból - visszakerülnek Oroszországba.

Az orosz külügyminisztérium, egyfajta győzelemként tekint arra, hogy a több éven át tartó nemzetközi bírálatok ellenére megindulhatott a szállítás, és hangoztatta, hogy polgári atomprogramról van szó - a hasadóanyagot ugyanis jelenlegi állapotában csak civil célokra lehet felhasználni.

Moszkva ugyanakkor az atomlétesítmények védelmére alkalmas légvédelmi fegyvereket is eladott Iránnak.

A szállítás nyomán kevésbé valószínűk az ENSZ-szankciók

Irán továbbra sem hajlandó lemondani arról, hogy atomprogramjának minden elemét - így az urándúsítást is - maga ellenőrizze.

Ez utóbbi miatt a Teherán szándékai iránt bizalmatlan Egyesült Államok és szövetségesei azt akarják, hogy az ENSZ vezessen be további szigorú szankciókat Iránnal szemben.

Orosz elemzők szerint azonban Moszkva és Kína ennek a korábbiaknál is jobban ellenáll majd az ENSZ-ben.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Válaszcsapást helyezett kilátásba a kedd este Izraelt ért iráni rakétatámadásra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és kudarcnak ítélte azt. Ugyanakkor Irán is figyelmeztette Izraelt, hogy tartózkodjon megtorló csapástól, mert súlyosabb válaszlépésre számíthat.

Akár karácsonyig is várhat az új kormányára Ausztria

Fennállása óta legnagyobb győzelmét aratta parlamenti választásokon Ausztriában a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), de az elemzők szerint először mégis a jelenlegi kancellár, a választáson vesztes Osztrák Néppárt elnöke, Karl Nehammer kaphat kormányalakítási megbízást az államfőtől.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×