Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Orosz választások: az angol lapok becstelenséget és bohózatot emlegetnek

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Vlagyimir Putyin Egyesült Oroszország pártja vasárnap a szavazatok több mint 60 százalékát szerezte meg a választáson. A politikai hatalom így államfői megbízatása után is Vlagyimir Putyin kezében maradhat. A választáson az ellenzék szerint súlyos rendellenességek fordultak elő. Az Egyesült Államok ezeknek a haladéktalan kivizsgálását kérte Moszkvától.

A The Times szerint két elkerülhetetlen eredménye volt az orosz választásnak. Az egyik Vlagyimir Putyin Egyesült Oroszország pártjának nagyarányú győzelme, a másik pedig az, hogy az orosz Központi Választási Bizottság külföldi erők beavatkozásaként fogja elutasítani a panaszt, miszerint a szavazás lebonyolítása nem volt csalásmentes.

A The Times Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnokot, jelenlegi orosz ellenzéki politikust idézi, aki szerint a választás "bohózat" volt. Az ellenzéket szóhoz sem engedték jutni.

A Vlagyimir Putyin elnök támogatására alakult Egyesült Oroszország párt szinte monopolizálta a televíziót a választási kampány idején.

A közalkalmazottakat kényszerítették, hogy a munkahelyükön szavazzanak, tehát vasárnap be kellett menniük és a főnökök ellenőrizhették, ki jött be és ki nem.

A The Times találgatja, mi lesz március után, amikor lejár Vlagyimir Putyin elnöki megbízatása, a jelenlegi kormányfőt nevezi-e ki bábjaként államfőnek, vagy valamelyik másik emberét?

BBC: nem volt tiszta választás

A BBC gyorshírben tudatta, hogy a hivatalos európa tanácsi megfigyelők szerint az orosz választás nem volt tiszta, bár ezt az állítást a Választási Bizottság cáfolni igyekszik.

Daily Telegraph: becstelen választás?

A The Daily Telegraph megjegyzi, hogy az orosz ellenzék a poszt-szovjet korszak legbecstelenebb választásának nevezi a mostanit.

Bár tizenegy párt indulhatott, akadályozták, hogy az ellenzékiek képviselőket juttathassanak a Dumába. Az egyik legesélyesebb erő, amely - mint a Daily Telegraph írja: elég különös módon - nyugatbarát liberálisokból és radikális nacionalistákból állt össze, - nem is indulhatott a választáson. Vezetőjét, Garri Kaszparovot öt napra letartóztatták, tüntetésen való részvétel vádjával.

A Daily Telegraph megjegyzi, hogy Vlagyimir Putyin mindazonáltal széles körben örvend népszerűségnek, mert az ország gazdasága, hála az olaj- és földgázkincsnek fellendülőben van, a Putyint bíráló hangokat pedig elnyomják.

Sokan vélik úgy Oroszországban, hogy érdemes eltűrni a szabadságjogok megkurtítását a jólét érdekében - írja a Daily Telegraph.