eur:
392.91
usd:
366.42
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin

Orosz választások: az angol lapok becstelenséget és bohózatot emlegetnek

Vlagyimir Putyin Egyesült Oroszország pártja vasárnap a szavazatok több mint 60 százalékát szerezte meg a választáson. A politikai hatalom így államfői megbízatása után is Vlagyimir Putyin kezében maradhat. A választáson az ellenzék szerint súlyos rendellenességek fordultak elő. Az Egyesült Államok ezeknek a haladéktalan kivizsgálását kérte Moszkvától.

A The Times szerint két elkerülhetetlen eredménye volt az orosz választásnak. Az egyik Vlagyimir Putyin Egyesült Oroszország pártjának nagyarányú győzelme, a másik pedig az, hogy az orosz Központi Választási Bizottság külföldi erők beavatkozásaként fogja elutasítani a panaszt, miszerint a szavazás lebonyolítása nem volt csalásmentes.

A The Times Garri Kaszparov volt sakkvilágbajnokot, jelenlegi orosz ellenzéki politikust idézi, aki szerint a választás "bohózat" volt. Az ellenzéket szóhoz sem engedték jutni.

A Vlagyimir Putyin elnök támogatására alakult Egyesült Oroszország párt szinte monopolizálta a televíziót a választási kampány idején.

A közalkalmazottakat kényszerítették, hogy a munkahelyükön szavazzanak, tehát vasárnap be kellett menniük és a főnökök ellenőrizhették, ki jött be és ki nem.

A The Times találgatja, mi lesz március után, amikor lejár Vlagyimir Putyin elnöki megbízatása, a jelenlegi kormányfőt nevezi-e ki bábjaként államfőnek, vagy valamelyik másik emberét?

BBC: nem volt tiszta választás

A BBC gyorshírben tudatta, hogy a hivatalos európa tanácsi megfigyelők szerint az orosz választás nem volt tiszta, bár ezt az állítást a Választási Bizottság cáfolni igyekszik.

Daily Telegraph: becstelen választás?

A The Daily Telegraph megjegyzi, hogy az orosz ellenzék a poszt-szovjet korszak legbecstelenebb választásának nevezi a mostanit.

Bár tizenegy párt indulhatott, akadályozták, hogy az ellenzékiek képviselőket juttathassanak a Dumába. Az egyik legesélyesebb erő, amely - mint a Daily Telegraph írja: elég különös módon - nyugatbarát liberálisokból és radikális nacionalistákból állt össze, - nem is indulhatott a választáson. Vezetőjét, Garri Kaszparovot öt napra letartóztatták, tüntetésen való részvétel vádjával.

A Daily Telegraph megjegyzi, hogy Vlagyimir Putyin mindazonáltal széles körben örvend népszerűségnek, mert az ország gazdasága, hála az olaj- és földgázkincsnek fellendülőben van, a Putyint bíráló hangokat pedig elnyomják.

Sokan vélik úgy Oroszországban, hogy érdemes eltűrni a szabadságjogok megkurtítását a jólét érdekében - írja a Daily Telegraph.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×