eur:
392.38
usd:
365.69
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

Az RMDSZ a történtek ellenére tárgyalna Tőkés Lászlóval

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség európai parlamenti listavezetője Tőkés Lászlóval és másokkal is tárgyalna az egység megteremtése érdekében - erről Frunda György, az RMDSZ listavezetője beszélt az InfoRádióban.

Az előzetes adatok alapján az RMDSZ két képviselőt küldhet az európai törvényhozásba. Egyikük, Frunda György hangsúlyozta: dupla sikerként könyvelik el, hogy mandátumokhoz jutottak, mivel - mint mondta - a független jelöltként induló Tőkés László fő célja az volt, hogy kiüsse az RMDSZ-t.

"Ezt többször is elmondta, ezért azt, hogy bejutottunk, és a püspök úrnak nem sikerült kiütnie minket, dupla sikernek értékelem" - tette hozzá.

Frunda György szerint a református püspök egy évvel a romániai önkormányzati és parlamenti választások előtt így akarta gyengíteni a Romániai Magyar Demokrata Szövetség pozícióit.

Az RMDSZ képviselője elmondta azt is: ha Tőkés László elfogadta volna az RMDSZ ajánlatát, hogy a szövetség listáján, a második helyen gyűjtse a szavazók támogatását, akkor most 5 romániai magyar képviselő jutott volna mandátumhoz három helyett.

Frunda György hozzátette azonban, hogy mindenképpen tárgyalnának a püspökkel, és azokkal a csoportokkal is, amelyek a romániai magyarság javát szolgálják.

A politikus beszélt még arról is, hogy az Európai Parlamentben nemcsak a magyarokat, hanem Románia minden kisebbségét képviselni fogják, és el akarják érni a Romániának kiosztott termékkvóták növelését, valamint a környezetvédelmi és kulturális örökség védelmére szolgáló támogatások emelését.

Hanganyag: Németh Zoltán

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×