eur:
387.02
usd:
356.44
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

Kanada is kéri a részét az Északi-sarkból

Az Északi-sarkvidékre utazott Stephen Harper kanadai miniszterelnök, hogy így adjon választ a terület egy részére bejelentett orosz igényekre. Egy héttel korábban két orosz mini-tengeralattjáró orosz zászlót helyezett el az Északi-sark alatt.

Moszkva múlt heti expedíciója után nem sokat késett az Északi-sarkvidékkel határos országok reakciója. Kanada is jelezte, hogy érdeklődik az északi területeken található lelőhelyek iránt.

Mint Stephen Harper miniszterelnök az északi Fort Simpsonban tett látogatása során kicsit körülményesen megjegyezte: "Ez a terület gazdasági, környezetvédelmi és stratégiai tényezők kombinációja, amely kritikus hatással lehet országunk jövőjére."

Kanada sem maradhat le

Azaz magyarra lefordítva, ha Oroszország megkezdi a magának követelt területen az olaj és gázkitermelést, akkor Kanada sem maradhat le. Emellett pedig a sarkvidéken folyó emberi tevékenység környezetvédelmi és katonai fenyegetést is jelenthet.

Harper közölte: Kanada határozottan védeni fogja szuverenitását, miközben több ország egyre inkább érdeklődik a térség iránt.

A több mint egymillió négyzetkilométeres sarkvidék Oroszországgal, Dániával, az Egyesült Államokkal és Kanadával határos. Egyes becslések szerint itt található a világ eddig fel nem tárt olaj- és gáz készleteinek egynegyede.

Forrósodik a helyzet Északon

S ahogy fokozódik a verseny az energiahordozók ellenőrzéséért, és válik könnyebbé a globális felmelegedés miatt az Északi-sarkvidék meghódítása, úgy válik egyre forróbb témává a térség jövője.

George Bush amerikai elnök például azt kéri a Kongresszustól, hogy ratifikálja az Északi-sarkról szóló nemzetközi szerződést, mert akkor Washington is tudományos érveket kereshet területi igényeire.

Az oroszok már megelőzték ezzel az amerikaiakat, és a múlt heti expedíció a publicitás mellett azt is szolgálta, hogy további tudományos adatokkal támasszák alá, az ENSZ-nek benyújtott területi követelést.

Orosz medve és kanadai hód

A kanadaiak 15. századi propagandafogásnak minősítették az orosz akciót, majd közölték, hogy az ő fennhatóságuknak hosszú, történelmi gyökerei vannak.

Annak ellenére, hogy szomszédjukkal, az Egyesült Államokkal is vitában állnak az északi területekről, a két ország össze akar fogni Moszkvával szemben."Az amerikai érdekeket az orosz medve, és nem a kanadai hód fenyegeti" - írta a Wall Street Journalban Eric Posner, a Chicagói Egyetem nemzetközi jogi professzora.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×