eur:
396.24
usd:
359.75
bux:
71805.06
2024. szeptember 12. csütörtök Mária

Egy legendás barátság vége?

Az Egyesült Államok elnöke amerikait szeretne a Világbank élére a barátnője előléptetése és fizetésemelése kapcsán kialakult botrány miatt távozó Paul Wolfowitz utódjaként. Korábban az elnöki poszt várományosai közt fölmerült a leköszönő brit kormányfő, Tony Blair neve is, ám George Bush ezt nem támogatja. Egy konzervatív amerikai gazdasági napilap közben Európát okolja Paul Wolfowitz bankelnök leváltásáért.

Amerikai vezetőhöz ragaszkodik a Világbank élén George Bush. Az amerikai elnök ezzel a kijelentésével szinte lenullázta a posztjáról távozó brit miniszterelnök esélyeit. Korábban Tony Blair neve a legesélyesebb jelöltként szerepelt.

George Bush annyit közölt, hogy pénzügyminiszterét bízta meg: találjon alkalmas jelöltet a Világbank élére, miután az eddigi vezetőnek alig két évvel kinevezése után mennie kellett.

Azok a fránya etikai szabályok

Paul Wolfowitz, a pénzintézet belső vizsgálata szerint megsértette az etikai szabályokat, amikor a Világbanknál dolgozó kedvese előléptetése és fizetésemelése ügyében lobbizott - sikeresen. Az elnöknek június 30-ával szűnik meg kinevezése, és legalább 200 ezer dolláros, azaz mintegy 36 millió forintos végkielégítésre számíthat.

A Világbank korábbi alelnöke a minap azt mondta: a lehetséges utódok közül Tony Blair a legesélyesebb. Az amerikai elnök viszont azt nyilatkozta: erről a kérdésről nem is beszélt a brit kormányfővel, aki nemrég járt Washingtonban búcsúlátogatáson.

Hidegháború Amerika és Európa között?

A Világbank élére a hagyományok szerint az Egyesült Államok jelölhet vezetőt. Paul Wolfowitz esetében sokak ellenezték, hogy ultrakonzervatív, az iraki háború egyik fő ideológusa, és hogy az amerikai elnök bizalmasa vezesse a pénzintézetet, ám George Bush hajthatatlan volt.

Egy konzervatív amerikai üzleti napilap most arról ír, hogy kisebbfajta hidegháború alakult ki Európa és Amerika között. A The Wall Street Journal szerint Wolfowitz közbenjárása barátnője érdekében csak ürügy volt arra, hogy eltávolítsák azt az embert, aki hadat üzent a korrupciónak.

Az újság szerint az európaiak magatartása semmilyen észérvvel nem támasztható alá. Mint a cikkben olvasható, a Világbank tudott elnöke lépéseiről, sőt jóvá is hagyta azokat. A konzervatív napilap szerint a transzatlanti kapcsolatokra az európaiak álláspontja nagyobb csapást mért, mint amikor 2003-ban a németek és a franciák nem voltak hajlandóak Bush iraki akcióját támogatni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×