eur:
396.87
usd:
359.31
bux:
71741.47
2024. szeptember 11. szerda Teodóra
Orosz T-72B3 harckocsik előtét rácspáncélzattal. Forrás Reddit
Nyitókép: Forrás Reddit

Újfajta extrával védik az oroszok a páncélosaikat - mutatjuk

Az ukrajnai háborúban a drónok és az irányított páncéltörő rakéták jelentik a legnagyobb veszélyt a harcjárművekre.

Az elmúlt nagyjából egy évben egyre-másra tűnnek fel az ukrajnai harcokban olyan járművek, melyekre rácsokat szerelnek kiegészítő védelem gyanánt. Ezeknek a szerkezeteknek a többsége meglehetősen igénytelen tákolmány, az oroszok viszont most összeraktak egy kifejezetten masszívnak tűnő darabot - írja a Portfolio.

Az X-en megjelent videón egy orosz 2Sz19 MSZTA-SZ 152 mm-es önjáró tarack látható, melynek tornyára a kezelőszemélyzet a már jól ismert rácspáncélzatot szerelt. Míg a legtöbb hasonló barkácsolás érzékelhetően lerontja a lövegtornyok mozgathatóságát, a mostani példányon a katonák még arra is figyeltek, hogy a lövegcső teljes egészében mozgatható maradjon - írja a portál.

A hasonló extra páncélzatok az esetek jó részében talán arra elegendőek, hogy berobbantsák az öngyilkos drón töltetét, ezzel megvédve az önjáró lövegek esetében nem túl komoly páncélzatot.

Az ukrajnai harcokban használtnál jóval masszívabb felépítésű rácspáncélzatok egyébként a második világháború óta megjelennek a páncélozott járműveken, ideális esetben még egy páncéltörő rakétagránátot is meg tudnak fogni (az amerikai Abrams harckocsik városi harcra tervezett TUSK fejlesztési csomagjában található rácspáncélzat Irakban például többször is bizonyított).

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×