eur:
396.05
usd:
359.58
bux:
71805.06
2024. szeptember 11. szerda Teodóra
Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök az államok kormányzóival és a legfelsőbb bíróság elnökével találkozik a brazíliavárosi elnöki hivatalban, a Planalto-palotában 2023. január 9-én, egy nappal az után, hogy Jair Bolsonaro korábbi brazil elnök támogatói megostromolták a hivatalt, továbbá a kongresszus és a legfelsőbb bíróság épületét. A volt elnök támogatói szerint Bolsonaro baloldali ellenfele, Lula da Silva csalással győzött a 2022. októberi elnökválasztáson.
Nyitókép: MTI/EPA/EFE/André Borges

Lépett a brazil kormány, nagy a baj az Amazonasnál

Klímahatóságot is létrehoznak a szélsőséges éghajlati kockázatok kezelésére.

Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök kedden új intézkedéseket jelentett be az Amazonas térségében tapasztalható szárazság elleni küzdelemre, miközben egyre nagyobb nyomás nehezedik a kormányra, hogy reagáljon a brazil "tűzvészjárványra".

Az elnök több minisztere kíséretében Amazonas államban találkozott a helyi hatóságok képviselőivel. A magas hőmérséklet kiszárította a hajózásra, élelmiszer- és vízellátásra használt folyókat az elszigetelt falvakban. A kormány bejelentette az Amazonas folyó és más folyóvizek kotrási munkálatait, valamint víztisztítók szállítását.

Lula az állam székhelyén, Manausban bejelentette, hogy klímahatóságot hoz létre a szélsőséges éghajlati kockázatok kezelésére, amit már elnökválasztási kampányában is megígért.

"Az alkalmazkodásra kell összpontosítanunk, mert ezek az események egyre gyakoribbak és intenzívebbek lesznek" - mondta Marina Silva környezetvédelmi miniszter, aki elkísérte útjára az államfőt.

Brazília történelmi méretű aszállyal néz szembe, amelyet a szakértők az éghajlatváltozással hoznak összefüggésbe. Az ország területén számos tűzvész terjed füstfelhőket terjesztve, amelyeket a szél a szomszédos országokba sodor, és szennyezi a levegőt.

A brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet (INPE) keddi adatai szerint az országban keletkezett több mint ötezer aktív tűz a dél-amerikai tüzek 76 százalékát jelenti.

A hivatalos adatok szerint az év eleje óta mintegy 6,7 millió hektár égett le a brazil Amazonasban, ami a világ legnagyobb trópusi erdejének 1,6 százaléka.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×