eur:
396.07
usd:
359.4
bux:
71805.06
2024. szeptember 11. szerda Teodóra
jégkorong hoki nhl
Nyitókép: Ryan McVay/Getty Images

Férfi jégkorong elit-vb-t rendezne Magyarország

A csehekkel közösen.

A Magyar Jégkorong Szövetség (MJSZ) komolyan fontolóra vette a 2029-es férfi elit-világbajnokság megrendezését Magyarországon, és az erre vonatkozó szándéknyilatkozatot határidőre benyújtotta. A társrendező a cseh szövetség lenne.

Az MJSZ szerdai közleményében kiemelte, hogy az érdeklődő országoknak szeptember 1-ig kellett benyújtaniuk a Nemzetközi Jégkorong Szövetséghez (IIHF) a rendezési szándéknyilatkozatot, amelyhez ebben a fázisban még nem szükséges meglévő kormánygarancia, csupán a kormányzati támogatás lehetősége. Az MJSZ a szándéknyilatkozatot határidőre benyújtotta az IIHF-nek, és külföldi partnerrel közös rendezés lehetőségéről folytat tárgyalásokat. A tervezett magyarországi helyszín az MVM Dome lenne.

Magyarország sosem adott otthont elit felnőtt vb-nek, sem férfi, sem női vonalon. Külön vb-ket 1930-tól rendez az IIHF, Magyarország az 1929-es Európa-bajnokság házigazdája volt a Városligetben.

Alois Hadamczik, a cseh szövetség elnöke a brnói klub honlapján elmondta, hogy Brno városában új csarnok épül, és ott lennének az egyik csoport mérkőzései, a másikéi pedig Magyarországon. Hadamczik már személyesen találkozott Kolbenheyer Zsuzsannával, a magyar szövetség május 30-án megválasztott elnökével.

"Az egész a Magyar Jégkorong Szövetség elnökének telefonhívásával kezdődött, aki meg akarta velem beszélni a 2029-es világbajnokság társrendezési lehetőségét. Azonnal az volt a reakcióm, hogy ez egy kiváló ötlet, amely kombinálható az új multifunkcionális arénával Brnóban. A találkozónak egyértelmű célja volt megvitatni ezt a lehetőséget és a lehetséges együttműködést" - fogalmazott Hadamczik. "Kiváló szurkolók, új modern csarnok és belátható időn belül ismét Csehországban egy vb, ez egy tökéletes kombináció. További előnye, hogy amikor ismét Csehország lenne a szervező, Magyarország nem vár tőlünk cserébe társszervezést. Ez nem kölcsönös megállapodás."

A cseh elnök kiemelte: egyelőre szóbeli megállapodásról van szó a magyarokkal, és most az IIHF-fel való tárgyalások következnek.

"Nekünk kedvez, hogy idén nagyon jó hírnevet szereztünk magunknak, mind a világbajnokság látogatottságával, mind a lebonyolítással és a szerepléssel" - tette hozzá.

A brnói honlapon jelezték: kiemelten fontos, hogy Magyarország előbb nyerje el a házigazda jogát, míg Petr Bríza, az IIHF cseh alelnöke szerint a 2029-es világbajnokság Magyarországnak ítélése valószínűsíthető.

Kolbenheyer Zsuzsanna a cseh oldalon elmondta, hogy "van egy gyönyörű, új multifunkcionális arénánk Budapesten. A vb lebonyolításához azonban két csarnokra van szükség, ezért most potenciális társszervezőt keresünk. A Cseh Jégkorong Szövetséget és Brnót nagyon érdekli a velünk folyó tárgyalás ebben a témában. Most készülünk egy találkozóra, hogy megvitassuk ezt az elképzelést a hazai rendezésű sporteseményekért felelős vezetőkkel."

"Magyarország immár a vb elitcsoportjában szerepel. Szeretnénk még jobban felemelni a magyar jégkorongot. Egy ilyen rendezvény megszervezése lehetőséget ad arra, hogy több gyereket és több szurkolót hozzunk a sportághoz. Ez egy álom, amit megpróbálunk valóra váltani."

Kolbenheyer jelezte, hogy Magyarország nemrég például úszó- és atlétikai világbajnokságot rendezett.

"Szeretnénk a világ minden tájáról érkezőknek lehetőséget kínálni arra, hogy Magyarországra utazzanak éppen ilyen rendezvényekre. Szövetségünk mindent megtesz, hogy elnyerjük a rendezés jogát. Petr Brizával is tárgyaltam már. Miért ne lehetne Brno a vb másik rendező városa. Az új csarnokot itt a 2026/27-es szezonra nyitnák meg. A budapesti aréna több mint 17 ezer néző befogadására alkalmas. Szerintem jó együttműködés lehetne Brnóval. Láttuk az idei bajnokságot Prágában és Ostravában, nagy élmény volt számunkra. A torna csodálatos volt. Ez alapján megtanulhatjuk, hogyan kell ilyen nagy jégkorong-eseményeket rendezni" - fogalmazott a cseh klub honlapján Kolbenheyer Zsuzsanna.

A magyar szövetség emlékeztetett, hogy "a 2023-as vb-re benyújtott pályázat sajnálatos módon nem járt sikerrel, de a hazai és a nemzetközi jégkorong közösség reakciói egyértelműen jelezték az igényt egy magyarországi rendezés iránt. Az elmúlt két év során a Budapesten megrendezett, Kanada elleni mérkőzések nagy sikert arattak, rekordnézőszámmal zárultak, egyben bizonyítva a sportág hazai népszerűségét és az MVM Dome alkalmasságát jeges sporthelyszínként." A 2023-as vb-re Magyarország Szlovéniával pályázott volna közösen.

Az MJSZ hangsúlyozta azt is, hogy Magyarország az elmúlt években számos sportág világversenyeinek adott otthont, és rendre bizonyította kiváló házigazda szerepét. A sportolók, sportvezetők és szurkolók egyaránt elismeréssel nyilatkoztak a rendezvények színvonaláról, és szívesen térnek vissza hazánkba. A szövetség hozzátette, az ilyen nagyszabású sportesemények nemcsak a turizmus számára jelentenek jelentős többletbevételt, hanem hozzájárulnak a sportág népszerűsítéséhez is.

Címlapról ajánljuk

Pénteken kaphatja meg a nagy zöld jelzést Ukrajna Oroszország bombázására nyugati fegyverekkel

Egyre nagyobb a várakozás, hogy Joe Biden amerikai elnök engedélyezi Ukrajnának a nyugati gyártású, nagy hatótávú rakéták bevetését Oroszországgal szemben. Moszkva a maga részéről azzal fenyegetőzik, hogy megsemmisíti azokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ellentámadásba lendültek Kurszknál az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Ukrajna még augusztus elején indított váratlanul nagyszabású akciót Oroszország kurszki területei ellen, ahol gyorsan jelentős területek felett vették át az irányítást. Úgy tűnik, Moszkva megelégelte a jelenlétüket. 24 órán belül négy ukrán települést is elfoglalt az orosz hadsereg, köztük egy kisebb méretű várost. 2022 óta nem volt példa arra, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi települést meghódítottak volna az orosz támadók Ukrajnában. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×