eur:
396.9
usd:
359.55
bux:
71742.77
2024. szeptember 11. szerda Teodóra
Hungarian money in the black wallet on a wooden background
Nyitókép: johan10/Getty Images

Most kiderült, lesz-e idén novemberben nyugdíjkorrekció

Az augusztusi inflációs adat alapján számolják ki, hogy kell-e módosítani az idősellátás összegén.

Idén ősszel nem várható évközi nyugdíjemelés, mivel az idei évi várható infláció (3,7 százalék) alacsonyabb, mint az év eleji nyugdíjemelés mértéke (6 százalék) volt – írja a Pénzcentrum.

A novemberi nyugdíjemelés ugyanis nem jár minden évben automatikusan, hiába szokhattak hozzá a korábbi években a magyar nyugdíjasok, hogy év közben, de legalább novemberben korrigálni kellett a nyugdíjakat. Ezeknek az emeléseknek az oka az volt az utóbbi években, hogy a kormány év elején rendre alábecsülte a várható inflációt, amit később nyugdíjemelésekkel korrigálták. Erre azonban idén nem lesz szükség.

A friss inflációs adat alapján január–augusztus időszakban, vagyis az év első nyolc hónapjában 3,7 százalék volt az drágulás általános üteme Magyarországon. 2024. januárjában 6 százalékkal emelte a kormány a nyugdíjakat a nyugdíjtörvénynek megfelelően, mivel ekkora inflációval terveztek az idei évre. A korábbi évekkel ellentétben ezúttal nem alábecsülték, hanem túlbecsülték a pénzromlás ütemét.

Nem a nyugdíjkorrekció az egyetlen plusz pénz, amire a nyugdíjasok novemberben apellálhatnának. Ebben a hónapban szokott érkezni ugyanis a nyugdíjprémium is, amelyik évben ezt megítélik. 2024-ben viszont ez sem várható, mégpedig azért, mert a GDP-növekedés várhatóan nem fogja meghaladni a 3,5 százalékot.

Legközelebb januárban jöhet nyugdíjemelés, akkor a várható 2025-ös inflációval indexeli majd a kormány az ellátásokat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
Az NGM új KKV államtitkárától tudtunk meg részleteket az őszi gazdasági akciótervről

Az NGM új KKV államtitkárától tudtunk meg részleteket az őszi gazdasági akciótervről

Új államtitkárság jön létre a Nemzetgazdasági Minisztériumban szeptember közepétől, amelyet Szabados Richárd fog vezetni. A Magyar Gazdaságfejlesztési Ügynökség éléről érkező szakemberrel az új egység céljairól és feladatairól beszélgettünk részletesen, különösen a kormány által már belengetett, ősszel várható, vállalatokat célzó gazdasági akciótervről. Elmondása szerint a csomag több elemből áll majd, és jelentősen támogatni fogja a beruházások ösztönzését, az exportképes vállalatokat, de tőkeemelési programmal, valamint - az egyedi kormánydöntésen alapuló támogatási forma mintájára - eszközberuházási programmal is készül az NGM.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×