INFORÁDIÓ
2021. augusztus 2. hétfő
Lehel

költségvetés

országgyűlés

költségvetési bizottság

Támogatta a költségvetési bizottság a módosításokat

Infostart / MTI

Tíz igen szavazattal öt nem ellenében támogatta az Országgyűlés költségvetési bizottsága a 2021-es központi költségvetésről szóló törvény módosítását a testület.

Az előterjesztés szerint a javaslat egy, a vállalkozások méretétől függetlenül elérhető új állami viszontgarancia programot vezet be, amelynek keretében a hitel- és kölcsönfelvétel esetén 85 százalékos, kötvénykibocsátás során 100 százalékos állami helytállást biztosít az állam.

A Start Garancia Pénzügyi Szolgáltató Zrt. által állami viszontgarancia mellett vállalt készfizető kezesség állománya 2021. december 31-én nem haladhatja meg a háromezer milliárd forintot.

Varju László (DK) bizottsági elnök a kezességvállalásokra és garanciákra vonatkozó korábbi százmilliárd forintos keret háromezer milliárd forintra növelését kockázatosnak nevezte és hiányolta hatástanulmány elkészültét.

Kifogásolta azt is, hogy a javaslat kevésbé a kis- és középvállalkozói szektornak szól.

Bősz Anett (DK) szerint pedig a javaslat egyfajta biankó csekk kiállítását jelenti.

Gion Gábor, a Pénzügyminisztérium pénzügyekért felelős államtitkára válaszában megerősítette: a háromezer milliárdra növelt garanciakeret nem kizárólag a kkv szektornak szól. Azonban a koronavírus-járvány utáni újraindítás érdekében a korábbinál sokkal robosztusabb támogatásra van szükség - jegyezte meg.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018