INFORÁDIÓ 
2020. augusztus 15. szombat
Mária

energia

eurostat

háztartás

fűtés

Fogyasztásmérő egy budapesti távfűtéses lakás radiátorán.

Energiafelhasználás: egyértelmű, hol spórolhatnának a magyarok

Infostart

Az Eurostat friss statisztikai adatokkal állt elő a háztartási energiafelhasználás területéről.

Egy átlagos európai háztartás energiafelhasználásának majdnem kétharmada (63,6) a fűtésre megy el – derül ki az Eurostat friss jelentéséből, amelyet a HVG vett észre –, ennek a 27 százalékát állítják elő megújuló energiából.

Az átlag úgy áll össze, hogy Máltán például csak 20,4 százaléknyi megy fűtésre, Portugáliában 28,2 százalék, Spanyolországban 43,1, de például Luxemburgban 78,7 százalék az arány. Magyarország 71,7 százaléknyit fűt el, tehát többet az uniós átlagnál.

A legtöbb energiát földgázból használjuk (harmadrész), villamosenergiából az áram negyede van az unióban. A megújulók és a hulladékból nyert energia 19,5 százalékot tesz ki az uniós energiamixben.

Érdekesség, hogy a 27 tagország többsége már megújuló energiából fűti a házát, Portugália és Horvátország igen jól áll, de még Bulgáriának és Szlovéniának sem kell szégyenkeznie, 50 százalék fölött van. Magyarországon ez az arány 23,6 százalék, ami jobb egyébként a 17,6 százalékos EU-s átlagnál.

A fűtésen kívül 14,8 százaléknyi energiából melegítünk vizet és majdnem ugyanennyiből működtetünk elektromos berendezéseket. A főzés 6,1 százalékot tesz ki az uniós átlag szerint, Magyarországon ez az arány 4,9 százalék.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018