INFORÁDIÓ 
2020. január 29. szerda
Adél

balaton

uniós források

északi part

Balaton, 1999 július 10. A balatoni nyár. Balatonon júliusban vette kezdetét a főszezon. A képen: a Badacsony hegység. Mti Fotó: H. Szabó Sándor

Elképesztő adatok jöttek a balatoni pénzekről

Infostart

A közvetlen Balaton-parti településeknek kiosztott uniós források több mint kétharmadát (27,1 milliárd forintot) az északi parti települések nyerték el, azaz alig egyharmada (12,1 milliárd forintot) jutott eddig a déli partiaknak - derül ki a Portfolio vizsgálatából.

Azt vizsgálták, hogy a 2014-2020-as ciklusban az egész Magyarországon elosztott EU-pénzek kb. 3%-a, 280 milliárd forint pontosan milyen célokra is megy el. Összesen 251 projektet azonosítottak, amelyek közvetlenül Balaton-parti településeken valósulnak meg.

Az derült ki, hogy

a közvetlen Balaton-parti településeknek kiosztott uniós források több mint kétharmadát (27,1 milliárd forintot) az északi parti települések nyerték el,

azaz alig egyharmada (12,1 milliárd forintot) jutott eddig a déli partiaknak.

Teljesen megfordul azonban a kép, ha a part közelében zajló nagy EU-s közlekedésfejlesztéseket is bevesszük a képbe - írja átfogó elemzésében a gazdasági hírportál. Az elemzés szerint ugyanis így már az összesen kiosztott 280 milliárdnak a négyötöde (224,5 milliárd forint) ömlik a déli partra és csak egyötöde (55,6 milliárd) az északira.

Az adatokból az is kiderül, hogy messze a legtöbb pénzt Balatonföldvár "húzza be", majd Keszthely és Badacsonytomaj következik, míg a Balaton "fővárosának" mondott Siófok a negyedik helyre szorult.

Közvetlenül strandfejlesztésre mindössze 1,2 milliárd forintot költenek egész Balaton-szerte EU-s pénzből, de ennek többszörösét közlekedési, közszolgáltatási és közösségfejlesztési célokra.

Nyitókép: H. Szabó Sándor
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018