eur:
392.93
usd:
366.5
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Hol találkozhat majd a hétköznapi ember a blokklánccal?

Hol találkozhat majd a hétköznapi ember a blokklánccal?

A blokklánc (blockchain) technológiát a szobafoglalástól a repülőjegy-vételig mindenhol lehet használni, ahol a pontosságnak és a kalkulációnak nagy szerepe van.

A blokklánc technológia mindenhol használható, ahol a kalkulációnak és a pontosságnak nagy szerepe van, közölte Bod Péter Ákos, a jegybank volt elnöke egy a témában tartott konferencia apropóján.

Bod Péter Ákos az InfoRádiónak elmondta, hogy az összekapcsolt számítógépek által egy zárt rendszert alakítanak ki, amibe kívülről nem lehet belenyúlni, ezért többek között akár választások lebonyolítására is alkalmas lehet.

Hozzátette, a bankrendszerben úgy lehet alkalmazni az új technológiát, hogy a "helyi pénz", kriptopénz teremtésekor leképezi a nemzeti bankok működését, ugyanis már a mai valuták mögött sincs már tényleges fedezet (arany vagy más megfogható érték), hanem szabályozzák a kínálatát, és ha és a kereslet-kínálat arányban van, akkor ez a fizetési eszköz többé-kevésbé értékálló (ilyen a dollár, az euró és a forint is). Ha a keresletet támasztja a gazdaság, a kínálatot szabályozza a pénzügyi rendszer sok szabályon keresztül, és ha ez a kettő találkozik, akkor bízunk benne, elfogadjuk.

Terjedni fog ez a technológia, amely megosztott rendszerekben, kevés szuperszámítógép helyett nagyon sok kisebb szereplő számítógépes kapacitását igénybe véve működik.

„Ez az új világnak az egyik teremtménye, és rengeteg módon lehet használni.

Hiszen, aki részt vesz egy ilyen tranzakcióban az azonnal látja az eredményt, ráadásul nemcsak ő látja, hanem mások is, tehát minden adott pillanatban mindenki számára áttekinthető” – magyarázta a jegybank volt elnöke. Hozzátette, ezt a technológiát az anyagszállításon kezdve a minőségellenőrzésen át a szobafoglalásig és a repülőjegy-vételig mindenhol lehet használni, ahol a pontosságnak és a kalkulációnak nagy szerepe van. 

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Gazdasági elemzők az Arénában: a „másnaposság” után hamarosan dinamikus pályára állhat a magyar gazdaság

Nagyjából a Magyar Nemzeti Bank várakozásainak megfelelő adatokat vár idén a magyar gazdaságtól Isépy Tamás, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője és Madár István, a Portfolio vezető makrogazdasági elemzője. Úgy vélik, az elmúlt időszak gazdasági válságainak egyik legfőbb tapasztalata, hogy sokkal több váratlan helyzetre kell felkészülnie a világnak.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×