eur:
392.37
usd:
365.46
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin

A cseh pénzügyi tárca javította az idei és a jövő évi gazdasági prognózisát

A cseh pénzügyminisztérium a korábbi 3,9 százalékról 4,5 százalékra javította a cseh gazdaság idei növekedési előrejelzését.

A pénteken nyilvánosságra hozott új prognózis szerint a bruttó hazai termék (GDP) az idén 4,5 százalékkal, a jövő évben pedig 2,7 százalékkal fog emelkedni Csehországban. A júliusi előrejelzés a jövő évre 2,5 százalékos növekedéssel számolt. Tavaly a GDP-növekedés két százalékos volt.

Ugyanakkor a tárca az infláció növekedésének előrejelzését a júliusi 0,5 százalékról most 0,4 százalékra mérsékelte. 2016-ban a pénzügyi tárca 1,1 százalékos inflációval számol a korábbi 1,5 százalék helyett. A munkanélküliségi ráta az idén 5,2 százalékos, jövőre pedig 4,9 százalékos lehetne.

A pénzügyminisztérium közölte, hogy a javított prognózisa a cseh gazdaság idei első félévi, várakozásokon felüli jó teljesítményén alapszik.

A cseh gazdasági növekedést az idén több egyszeri tényező befolyásolja: a legfontosabb közülük az európai támogatási pénzek jobb lehívása és néhány költségvetési döntés, amely a nagyobb fogyasztás támogatására ösztönöz. Ilyen néhány kiválasztott termék forgalmi adójának csökkentése, a nyugdíjak emelése és az állami szektorban végrehajtott béremelések. "A gazdasági növekedést az alacsony olajárak is ösztönzik" - mutatott rá a pénzügyi tárca. Megjegyezte, hogy a jövő évben ezekkel az ösztönző tényezőkkel már nem lehet számolni.

A cseh jegybank a jövő héten hozza nyilvánosságra új prognózisát. A júliusi előrejelzésben a jegybank az idei évre 3,8 százalékos, jövőre pedig 2,8 százalékos gazdasági növekedéssel számol.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×