eur:
393.74
usd:
365.02
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Három magyar kutatási pályázat nyert a Horizont 2020-on

Több mint 1,3 millió eurót (404 millió forint) nyert három, magyar intézmény által koordinált kutatási pályázat az unió Horizont 2020 kutatási és innovációs keretprogramjának "kiválóság terjesztése és a részvétel szélesítése" elnevezésű alprogramjában - derül ki a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) közleményéből.

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott tájékoztatás szerint a program során az első szakaszban több tagország intézményei partnerségben - teaming - pályázhattak új kiválósági központok üzleti terveinek készítésére.

A független szakértők az első szakaszban a 169 benyújtott pályázat közül 31-et választottak ki - köztük a három magyar projektet -, amelyek egyenként legfeljebb 500 ezer, összesen 14,5 millió euró támogatást kaphattak a tervek készítésére. A második szakaszban tíz projekt számára mintegy 87 millió euró áll majd rendelkezésre a központ megvalósítására - olvasható az Európai Bizottság honlapján.

A nyertes intézményi együttműködésekben részt vett a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK), a Semmelweis Egyetem és a német European Molecular Biology Laboratory (EMBL), továbbá az MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI), a Budapesti Műszaki Egyetem és a német Fraunhofer Intézet, valamint a német Urban Software Institute. A nyertes intézmények a támogatás összegét stratégiai tervük kidolgozására fordíthatják a következő 12 hónapban.

A közlemény szerint az alprogram célja a kiválósági központok kialakítása vezető európai intézmények segítségével az alacsonyabb kutatás-fejlesztési és innovációs teljesítményű országokban.

"Az NKFI Hivatal a partnerintézményekkel együttműködve mindent megtesz azért, hogy Magyarország a teaming pályázat második fordulójában is ilyen sikeresen szerepeljen" - idézi a tájékoztatás Pálinkás Józsefet, az NKFI Hivatal elnökét.

Az NKFI Hivatal feladata a potenciális pályázók tájékoztatása, személyre szabott pályázati tanácsadás a Horizont 2020 valamennyi alprogramja kapcsán, a Nemzeti Kapcsolattartó Pontokon keresztül.

Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×