Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Magyarország így maradhat víznagyhatalom

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A belvíz és az áradással érkező víz nemcsak károkat okoz, hanem érték is lehet, de ehhez tározók kellenek - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője. Molnár Béla megerősítette: valóban víznagyhatalom vagyunk.

A felszín alatti vízkészleteinkről elmondható, hogy a különböző parti szűrésű kutakon, illetve a rétegvizeken keresztül Magyarország gyakorlatilag korlátlan vízkészletekkel rendelkezik, az emberi fogyasztás felől nézve - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Molnár Béla, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője. Hozzátette: valóban víznagyhatalom vagyunk.

Molnár Béla arról is beszélt, hogy elhúzódó árvízi védekezésre számít. Az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetője az átlagosnál nehezebbnek tartja a jelenlegi helyzetet. Elmondta: jelenleg a legmagasabb, harmadfokú védekezési szintet tartanak fenn a Kraszna, a Hortobágy-Berettyó, a Körösök és a Zala magyarországi szakaszain. Belvíz szempontjából a legveszélyeztetettebb a Kapos-mente.

A szakember arról is beszélt, hogy jelentős hómennyiség még nem olvadt el a Duna, a Dráva és a Mura vízgyűjtőjén; ezeken a területeken egy hirtelen felmelegedés és esőzés jelentős árhullámot indíthat. A vízügyi főigazgató hangsúlyozta: az illetékesek a megelőzés érdekében felvették a kapcsolatot a szomszédos országok vízügyi szakembereivel.

A teljes Arénát meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Hlavay Richárd