eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Déli Áramlat: indul az építkezés

Pénteken ünnepélyesen elindítják a Déli Áramlat földgázvezeték építését Oroszországban.

Az eseményre a Fekete-tenger partján lévő Anapánál, a vezeték kiindulási pontján kerül sor. A Déli Áramlat tenger alatti szakaszát építő South Stream Transport B.V. és a fő részvényes orosz Gazprom magas rangú vendégekre számít a projektben résztvevő és az orosz földgázból a Gazprom tervei szerint 2015. végétől részesedő országokból.

Magyar részről Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, Kovács Pál klíma-és energiaügyért felelős államtitkár, Baji Csaba, a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. elnök-vezérigazgatója és Kiss Csaba Attila, az MVM vezérigazgatói tanácsadója vesz részt az építés megkezdése alkalmából tartandó ünnepi rendezvényen.

A South Stream Transport igazgatótanácsának milánói ülésén az orosz Gazprom, az olasz ENI, a francia EDF és a német BASF SE képviselői november 14-én hozták meg a végleges döntést a tenger alatti szakasz építéséről.

Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója a megállapodás aláírását követően jelentette be, hogy december 7-én kezdik meg a Déli Áramlat építését.

Az Oroszországból Ukrajna elkerülésével a Fekete-tenger alatt, majd Bulgárián és Szerbián át Magyarországra, Szlovéniába és Olaszországba továbbhaladó gázvezeték megépítésében az orosz Gazprom 50, az olasz ENI 20, a francia GDF és a német BASF-Wintershall energia- és gázcégek 15-15 százalékos részesedéssel vesznek részt.

Az RBK orosz üzleti hírportál november 16-kén közölt értesülése szerint nem Ausztriában, hanem Olaszországban alakítanák ki a Déli Áramlat szárazföldi végpontját.

A Gazprom a szárazföldi szakaszok megépítéséről szóló végleges befektetői megállapodásokat novemberben alig három hét leforgása alatt írta alá Magyarországgal, Szlovéniával, Szerbiával és Bulgáriával.

A vezeték egy mellékágon szállítana földgázt Horvátországba és Bosznia-Hercegovinába is, utóbbiba Szerbián keresztül.

A Prime orosz gazdasági hírügynökség jelentése szerint a Déli Áramlatnak összesen négy elágazása lesz, és azokon keresztül egyenként 15,75 milliárd köbméter gázt szállítanak évente. Az Oroszországból kiinduló földgázvezeték az évi 63 milliárd köbméteres éves teljesítményt 2018-ra érné el. A Prime értesülése szerint a földgázszállítás Európába 2016 első negyedévében kezdődne. A vezeték beruházási költségét 16 milliárd euróra becsülik.

A Déli Áramlatban való részvényesi megállapodást október 31-én írta alá Budapesten Baji Csaba, a Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója és Alekszandr Medvegyev, a Gazprom elnökhelyettese. A Hercegszántó és Tornyiszentmiklós közötti szakaszon keresztül Magyarország évente mintegy 30 milliárd köbméter földgázt kapna 2016 januárjától. A beruházás költsége a tervek szerint 600 millió euró, ennek 70 százalékát fedeznék hitelből.

A Déli Áramlat építésének ünnepélyes elindítására készülődés közepette jelentette hétfőn az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma, hogy aznap este 3,2 erősségű földrengés volt a Fekete-tenger partján lévő Anapa város közelében. A földmozgás az üdülővárostól 32 kilométerre a Fekete-tengerben, 5-10 kilométeres mélységben történt.

A minisztérium honlapján szereplő tájékoztatás szerint Anapa lakói nem érzékelték a földrengést, nem sérült meg senki és a közintézmények sem szenvedtek kárt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×