eur:
389.35
usd:
363.6
bux:
68049.3
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Itt a kormány újabb csomagja - hét döntés, 367 milliárd

A kormány újabb, összesen 367 milliárd forint értékű kiigazításról döntött 2013-ra - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a kormányszóvivői tájékoztatón. Jövőre nem feleződik meg a bankadó.

Az Európai Bizottság októberi levelében jelezte, hogy a magyar kormány által bejelentett egyenlegjavító intézkedések kétharmadát tudja figyelembe venni, így 2013-ban 3,7-3,9 százalékos GDP-arányos költségvetési hiányt vár - mondta a nemzetgazdasági miniszter. Matolcsy György kiemelte: a kormány ezért - bár nem ért egyet az unió értékelésével - megragadta a lehetőséget, és többletintézkedésekről döntött, hogy a Brüsszel szerint is teljesíthető legyen a 2,7 százalékos hiánycél. Giró-Szász András kormányszóvivő is arról beszélt, fontosnak tartja a kormány, hogy kivezesse az országot a túlzotthiány-eljárás alól.

Hét lépés a bankadótól a közműadóig

A csomag egyik eleme, hogy a bankadó 2013-ban nem feleződik - közölte Matolcsy György. Kifejtette: a bankokkal kötött megállapodást nem tudja a kormány fenntartani. A kabinet 72 milliárd forinttal több bankadót szed be jövőre.

A tranzakciós illeték általános mértéke 1 helyett 2 ezrelék lesz, az emelést az államkincstár esetében is végrehajtják. Ez 90 milliárdos pluszbevételt hoz, míg 40 milliárdot jelent az államkincstár esetében az illeték duplázása - tette hozzá.

Változik a helyi iparűzési adó alapjának számítása. Adott vállalkozás árbevételének 80 százalékáig vonhatja le az eladott áruk beszerzési értékét. Ebből 35 milliárd forintos többletbevételre tesz szert a költségvetés jövőre.

A tárcavezető beszélt arról is, hogy bevezeti a kormány a közműadót. A föld alatt lévő csatornákra adót vezetnek be, nemcsak Budapesten, hanem valamennyi magyar településre. A döntően külföldi tulajdonban lévő szolgáltató cégeket terheli majd az új adó a nagyobb városokban. Ebből plusz 30 milliárd jöhet össze - tette hozzá.

Átalakítják a cafeteria rendszerét. Az egészségügyi hozzájárulási adótétel 20 százalékról 27 százalékra emelkedik.

A NAV már korábban bejelentett adóbeszedési hatékonyságnövelő programjának keretében az áfabevételeknél jelentős többletre számít a kormány abból, hogy 2,5 millió forintig egyedi számlabenyújtást és ellenőrzést vezet be. Ez plusz 60 milliárdot jelent.

Csütörtökön küld részletes tájékoztatást a kormány Olli Rehn uniós biztosnak és az IMF-nek. Ha a jövő év közepén kiderül, hogy a magyar kormánynak van igaza, és a magyar gazdaság sokkal jobban teljesített annál, mint amit az EU és IMF vár, akkor mindenképpen ki kell venni a túlzott hiány eljárás alól az országot és az intézkedéseket el lehet vetni, például a tanárok béremelésének elhalasztását - fogalmazott a miniszter.

A jövő évi növekedési prognózist 1 százalékról 0,9 százalékra csökkentette a kormány - jelentette be Matolcsy György.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×