eur:
389.49
usd:
363.47
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mi áll a javuló helyzet hátterében?

Várakozáson felüli javulást mutatott a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakciónak árazása - mondták elemzők az InfoRádió Aréna című műsorában. Barcza György szerint a befektetők kezdik felismerni, hogy nem a hangulat a döntő, hanem a valós számok, míg Madár István arról beszélt, a forint is erősödik annak ellenére, hogy a jegybank kamatvágási sorozatot indított el.

Nem volt várható, hogy mintegy másfél éves mélypontra kerül Londonban a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Barcza György közgazdász. Hozzátette: arra számított, hogy az euróválság lassabban fog megoldódni, de most mindenki optimistán várja a jövő évet.

Madár István szerint is meglepetés, hogy ennyire tud javulni a külső kockázati megítélés. A Portfolio.hu elemzője emlékeztetett: a forint is szépen tartja magát és erősödik is annak ellenére, hogy a jegybank kamatvágási sorozatot indított el.

A várakozásokon felüli az a reakció, hogy a Fed és az európai központi jegybank erőteljes intézkedései után kialakuló tőkepiaci hangulatban ilyen jelentős mértékben tudunk javulni - tette hozzá.

Barcza György szerint nem az van a javuló megítélés hátterében, hogy közeledik az IMF-megállapodás megkötése. A befektetők kezdik felismerni, hogy nem a hangulat a döntő, hanem a valós számok, és az uniós tagság óta először lesz 3 százalék alatt a hiány - fejtette ki. A közgazdász kiemelte: e kormány tartja magát a hiánycélokhoz, és ez a döntő, nem pedig az, hogy ki mit gondol a kormányzat hitelességéről.

Madár István is arról beszélt, hogy a kormány vitatható intézkedésein túl elkötelezett a költségvetési stabilitás mellett, és ez jó jel a befektetők szemében.

A Portfolio.hu elemzője szerint a befektetők úgy vélik, a kabinet meg fog állapodni az IMF-fel, ha nagyon muszáj, ez pedig nekik elég is. Ha eljutunk oda, hogy a piac idegesebb lesz vagy az európai adósságválság olyan újabb hullámot vet, amitől a sérülékenyebb hajónk is elkezd inogni, akkor majd jön az IMF és minden rendben lesz - tette hozzá.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 08:36
×
×
×
×