INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

A PSZÁF 90 millió forintra büntette a Deutsche Bankot

InfoRádió / MTI
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 90 millió forint felügyeleti bírság megfizetésére kötelezte a Deutsche Bank AG Londont 2008 októberében kötött, a magyar forintot érintő devizaügyletek miatt - közölte a hivatal.

A felügyelet piacfelügyeleti eljárásában megállapította, hogy a bank 2008. október 15-i spot (azonnali) piaci ügyletkötéseivel jelentős forint árfolyamgyengülést okozott úgy, hogy közben a partnerkockázat megnövekedésére hivatkozva bekért jelentős fedezetigényével a swap (devizacsere) pozíciók számára nyereséges zárását próbálta elérni partnereinél.

A Deutsche Bank AG Londoni Fióktelep tiszteletben tartja a PSZÁF vizsgálatát, azonban határozottan visszautasítja annak megállapításait - közölte a pénzintézet az MTI-vel. Közleményükben hozzáteszik: "a 2008. október 15-i tranzakciók prudens és felelősségteljes partnerkockázat-kezelési folyamat részeként kerültek végrehajtásra."

A PSZÁF megállapította, hogy a Deutsche Bank AG London 2007-től kezdődően nagy számban értékesített magyar banki partnereknek az euró-forint, a svájci frank-forint és a dollár-forint árfolyamváltozáshoz kötött, úgynevezett "FX linked" deviza swap termékeket, és az így keletkezett pozíciói a forint leértékelődésével erőteljesen nyereségessé váltak.

A pozíciók a Deutsche Bank AG London számára a forint gyengülésével párhuzamosan korlátlan potenciális nyereséget biztosítottak, míg a veszteség maximális mértéke limitált volt - állapította meg a pénzügyi felügyelet.

Hozzáfűzik: a bank ügyfélnyilatkozatában a 2008. október 15-i forintpiaci ügyleteivel kapcsolatban mindvégig arra az álláspontra helyezkedett, hogy az ügyletek végrehajtásához méltányolható érdeke fűződött és igyekezett azokat úgy végrehajtani, hogy az esetleges piaci hatásokat minimumra szorítsa vissza. A felügyelet ugyanakkor megállapította, hogy az ügyletekből eredő kockázatok kezelése nem indokolt akkora volumenű forint eladást 2008. október 15-én a devizapiacokon, mint amelyet a Deutsche Bank AG London aznap bonyolított.

Súlyosbító körülményként vették továbbá figyelembe, hogy az ügyletek megkötésére egy, a magyar pénz- és tőkepiac számára különösen érzékeny időszakban került sor.

A Deutsche Bank AG Londonnak a bírság mellett az ellene indított piacfelügyeleti eljárás költségeit is meg kell fizetnie, a határozat harminc napon belül közvetlenül a Fővárosi Bíróság előtt támadható meg - áll a PSZÁF közleményében.


A címlapról ajánljuk