Inforádió

Meghallgatom Élő adás

KSH: 5,2 százalékos a reálkereset csökkenés

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az év első 10 hónapjában 5,2 százalékkal csökkent a reálkereset az előző év azonos időszakához viszonyítva - tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal. A nemzetgazdasági havi nettó átlagkereset 111.900 forintot tett ki, ezen belül a fizikai foglalkozásúaké 84.000 forint, a szellemi foglalkozásúaké 143.600 forint volt.

Az év első tíz hónapjában a bruttó átlagkeresetek összességében 8,2, a nettó átlagkeresetek 2,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit - mondta az InfoRádiónak a Központi Statisztikai Hivatal munkaügy-statisztikai osztályának vezetője.

A reálkereset - a fogyasztói árak 8,1 százalékos növekedése mellett - 5,2 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte Lindnerné Eperjesi Erzsébet.

A KSH munkatársa hozzátette: január-októberben a költségvetési szférában dolgozók bruttó átlagkeresete 5,5 százalékkal, a versenyszférában dolgozóké 10 százalékkal volt magasabb, mint az előző év azonos időszakában.

Ennek megfelelően a költségvetési szférában a nettó átlagkereset alig 0,5 százalékkal emelkedett, emiatt itt a reálkereset csökkenése jóval 5 százalék felett van; a versenyszférában ez valamivel 5 százalék alatt maradt - mondta Lindnerné Eperjesi Erzsébet.

Az átlagot meghaladó mértékben, 17 százalékkal nőttek az átlagkeresetek az építőiparban, valamint az ingatlanügyletek, gazdasági szolgáltatás területén: itt 11,9 százalékkal - mondta a KSH munkaügy-statisztikai osztályának vezetője.

A keresetek növekedésében szerepet játszott a minimum-járulékalap bevezetése, amit az is jelez, hogy a legalább 50 főt foglalkoztató vállalkozásoknál a bruttó átlagkereset növekedési üteme alacsonyabb volt, mint a kisebb szervezeteknél - közölte Lindnerné Eperjesi Erzsébet.

A nemzetgazdasági havi bruttó átlagkereset január és október között 180.500 forint volt, ezen belül a szellemi foglalkozásúak 249.000, a fizikai foglalkozásúak pedig 120.000 forintot kerestek - fűzte hozzá a KSH munkatársa.

Hanganyag: Kaputa Júlia