eur:
393.49
usd:
368.24
bux:
66258.84
2024. április 24. szerda György
Nyitókép: Pixabay

A tavaszias szombatot vasárnap újabb izgalmak követhetik

Rendkívül bizonytalannak ígérkezik a hét végének és a jövő hét elejének az időjárása – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat rövidtávú előrejelzéséből.

Szombaton jó eséllyel enyhe idő lesz az ország legnagyobb részén, és még északkeleten is olvadni fog, csapadék sem igen várható egy–két kisebb záportól eltekintve. A nagy kérdés a vasárnapi időjárás lesz.

Az ország időjárását továbbra is hatalmas légörvény alakítja, aminek a középpontja tőlünk távol, észak–északkeletre helyezkedik el. Ennek peremén nyugatias lesz az áramlás, aminek következén úgynevezett peremciklonok alakítják várhatóan a vasárnap délelőtti időjárás, hasonlóan a hétfői naphoz, azzal együtt, hogy eze peremciklonok pályája egyelőre nagyon bizonytalan – hangzik el az OMSZ videójában.

Ami viszont biztos, hogy péntekről szombatra virradóan

nyugat felől megszűnik a csapadék, illetve a csapadékzóna egyre inkább az északkelet–keleti országrészbe, tehát a Tiszántúlra korlátozódik.

tt is általában az eső lesz a jellemző, legfeljebb egész északon fordulhat elő havas eső, netán havazás. A felhőtakaró leginkább a Dunántúlon szakadozhat föl, míg az ország délnyugati fertályán ködfoltok is képződhetnek, mínuszokkal a korai órákban.

Szombat napközben csaknem mindenhol kisüt majd a Nap, kevesebb felhő a Győr–Szeged képzeletbeli tengelytől délebbre lehet, míg ettől északra gyakoribb felhőátvonulásokra van kilátás, amiket néhány perces zárporok kísérhetnek. A hőmérséklet még a legkevésbé enyhébb északkeleti tájakon is 4-5 fokig emelkedik, ugyanakkor a naposabb délnyugaton akár 13-14 Celsiust is mutathatnak majd a hőmérők.

Észak–északkeleten viszont meglehetősen szeles időre is lehet számítani napközben,

a nyugatias szél akár viharossá is fokozódhat. A késő délutáni, esti órákban már az Alpokalja téréségében is lehet számítani északi irányú erősebb lökésekre.

A vasárnapra virradó éjszaka újabb légörvény érkezik, amely következtén a hőmérséklet viszonylag magas értékről fog nagyjából fagypont közelébe csökkenni, amit csapadékhullás is kísérhet, kezdetben eső, majd havazás. Azonban nagyon kérdéses, hogy vajon hány centi fog megmaradni, ezért centi-előrejelzésbe nem is bocsátkoznak a szakemberek. Vasárnap napközben fel is szakadozik majd a felhőzet, így a déli óráktól gyenge olvadás várható.

Hétfőre virradóan viszont megint érkezik egy légörvény, amely a mostani számítások szerint a középső és keleti megyékbe hozhat jelentős csapadékot. A hőmérséklet hajnalban általában mindenütt jóval fagypont alatt marad.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Drasztikusan megnőtt ez emberiség energiafelhasználása - Zajlik az energetikai forradalom

Drasztikusan megnőtt ez emberiség energiafelhasználása - Zajlik az energetikai forradalom

Bár most minden rossz okozójának az üvegházhatású gázokat tartjuk, földtörténeti időtávon nézve a tüzet alig néhány perce használjuk. Az emberiség energetikai növekedése hatalmas, az ókori Egyiptomban 3500 kcal-t használtak fel az emberek naponta, ma ez fajlagosan 250 000 kcal fejenként - emelte ki a Portfolio Sustainable Tech 2024 konferenciájának harmadik szekciójában Molnár Szabolcs, az MVM Zrt. termelési felügyeleti igazgatója. Hogy mi a hidrogén szerepe, illetve hogy állunk a szél vagy a fotovoltaikus energia terén, arról is beszéltek a szakértők.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×